10 Är senare: TvÄ förlorare

USA Àr en supermakt under avveckling. al-Qaida för en tynande tillvaro.

Totalt dog 2996 mÀnniskor i attackerna 11 september 2001, inklusive de 19 kaparna frÄn terrornÀtverket al-Qaida.

Totalt dog 2996 mÀnniskor i attackerna 11 september 2001, inklusive de 19 kaparna frÄn terrornÀtverket al-Qaida.

Foto: Marty Lederhandler

Politik2011-09-07 06:00
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

Det har gÄtt tio Är sedan 11 september-attackerna mot USA. Bilderna av de rasande tvillingtornen i New York hör till de mest spektakulÀra som nÄgonsin visats i TV och de sitter för alltid pÄ nÀthinnorna hos vÄr generation.

MÄnga amerikaner hoppas att 10-Ärsminnet ska bli ett slags avslut pÄ det trauma som landet levt i sedan terroristerna slog till.

Tio Är efterÄt framstÄr bÄda sidor som förlorare. Usama bin Ladin hade förvisso en stor dag den 11 september 2001, men dÀrefter levde den jagade och alltmer isolerade saudiske miljardÀrssonen ett plÄgsamt liv tills han i vÄras spÄrades upp och dödades.

Bin Ladins nÀtverk, al-Qaida, för en rÀtt tynande tillvaro, och hade troligen inte ens existerat idag, om USA inte hade invaderat Afghanistan hösten 2001 och Irak tvÄ Är senare. Dessa krig gav al-Qaida en chans att vÀrva nya proselyter och erbjöd en gynnsam miljö för fortsatta attentat.

Politiskt har al-Qaida aldrig haft nÄgot större inflytande, och idag Àr det obefintligt. De miljoner araber som i Är gÄtt ut pÄ gatorna för att störta sina tyranner, har inte skanderat "al-Qaida" utan "frihet" och ofta Àven "demokrati".

Det Àr begrepp som i al-Qaidas sjuka vÀrldsbild stÄr för vÀsterlÀndsk imperialism och dekadens och som dÀrför ska bekÀmpas, inte frÀmjas.

USA Ä sin sida Àr idag en supermakt under avveckling. Krigen i Afghanistan och Irak har inte bara eroderat USA:s inflytande i arabvÀrlden och spelat USA:s fiender i hÀnderna. De har ocksÄ kostat oerhörda summor, som aldrig varit finansierade.

Politiskt har USA helt gÄtt i baklÄs, med en höger som Àr lika fanatisk som löjevÀckande med sina krav pÄ Ànnu lÀgre skatter och nedmontering av den amerikanska statsapparaten.

I det lÀget vÀnder sig USA inÄt. De tidigare sÄ krigiska republikanerna har förvandlats till duvor som till och med motsatte sig USA:s deltagande i den FN-auktoriserade operationen I Libyen. Revolterna i Mellanöstern mot diktaturer som stött USA:s "krig mot terrorismen" pÄskyndar nytÀnkandet.

Samtidigt har fokus i flyttats frÄn al-Qaida till olika former av hemlagad terrorism, vilket ocksÄ skett i Europa.

Men det handlar inte bara om USA:s svaghet, utan ocksÄ om andra lÀnders vÀxande ekonomiska och politiska styrka.

Den sÄ kallade Tredje vÀrlden Àr pÄ vÀg att bli Första vÀrlden.

Framstegen i Tredje vÀrlden och arabernas politiska uppvaknande gör al-Qaidas bisarra tÀnkande Ànnu mer irrelevant för de muslimska massorna.