Ett starkt fack är bra för alla
Tony Sundbom, Luleå, jobbar som receptionist på Stadshotellet i Luleå. Han är en av 50 000 medlemmar i Hotell- och restaurangfacket. FOTO: GÖRAN STRÖM Fotograf: Göran Ström
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det var ett klavertramp som gav fackföreningsrörelsens kritiker en del billiga poäng. Men Hotell- och restaurangfacket består inte av pampar och ombudsmän.
Hotell- och restaurangfacket är först och främst 50 000 vanliga svenska löntagare. Det handlar om servitriser, kockar, restaurangbiträden, städerskor, vaktmästare, garderobiärer, skidlärare, liftskötare och andra i branschen.
I de flesta fall handlar det även om låginkomsttagare som är beroende av facklig uppbackning.
Genomsnittslönen för de som har jobbat några år i hotell- och restaurangbranschen ligger runt 16 850 kronor i månaden.
Tony Sundbom, Luleå, är en av medlemmarna i Hotell- och restaurangfacket. Han är i grund och botten servitör, men jobbar i dag som receptionist på Stadshotellet i Luleå.
"Jag trivs med mitt jobb. Jag tycker om att ge service och ha kontakt med människor", säger han.
Det fackliga engagemanget är en självklarhet för Tony Sundbom. Han är studieansvarig och facklig-politisk ansvarig i Hotell- och restaurangfackets avdelning 41 i Norrbotten.
I uppdraget ingår bland annat att arrangera veckokurser för nya medlemmar och uppsökande verksamhet på arbetsplatserna.
"Många tvekar inför facket. Men när man väl kommer igång med dialogen och talar om kollektivavtalet och medlemsförsäkringarna så inser de flesta värdet av fackligt medlemskap. Man inser att ett starkt fack är bra för alla", säger han.
Han upplever även att det är förhållandevis lätt att jobba fackligt i Norrbotten.
"De flesta arbetsgivare i Norrbotten har skrivit på kollektivavtalet. Situationen är dock en helt annan i Stockholm och Göteborg", säger han.
På hotell- och restaurangfackets webbplats (www.hrf.net) har förbundet sammanställt en lista, "Schyssta listan", över vilka restauranger och hotell som har kollektivavtal. Den som klickar på "Luleå med omnejd" kan se att i princip alla kända näringsidkare har kollektivavtal.
"Vi har tagit fram listan för att du som konsument ska kunna välja att gå på ställen som garanterar sina anställda vettiga löner och anställningsvillkor", säger Sundbom.
Sundbom understryker att löneavtalet och medlemsförsäkringarna är viktiga. Men han betonar att villkoren för hotell- och restaurangfackets medlemmar också påverkas av politiska beslut.
Bland annat är Hotell- och restaurangfacket starkt kritiskt mot försämringarna för de som är deltidsarbetslösa.
"Våra medlemmar, som ofta är kvinnor, jobbar i snitt 55 procent av en heltid. Många av dem vill jobba mer men måste ibland ta till a-kassa eftersom man förvägras heltid. Att de redan efter 75 dagar ska mista sin a-kassa samtidigt som regeringen skryter över en bra ekonomi och har råd med skattesänkningar är inget annat än cyniskt", skriver förbundet i ett pressmeddelande på sin hemsida.
Därför är det begripligt att Hotell- och restaurangfacket, liksom andra fackförbund, engagerar sig i den politiska diskussionen. Riksdagsbeslut om a-kassa, sjukförsäkring, tandvård och annat påverkar också villkoren för löntagarna.
Facket kan och bör inte vara opolitiskt.
Tag bara en sådan sak som beslutet om att skrota avdragsrätten för fackavgiften.
Det handlar bara om att försvaga facket. Löntagarna får inte längre dra av sina förhandlingskostnader, samtidigt som företagen får behålla avdragsrätten för sin förhandlingsverksamhet.
Det är ett slag mot facket som borde föranleda starka reaktioner från både
arbetare, tjänstemän.och akademiker. Det drabbar inte bara LO-folket.