Boden växer. Världens första storskaliga anläggning för fossilfritt stål är på väg att anläggas. Det går bra för kommunen, liksom för många kommuner i det som ofta kallas Norrlands nyindustrialisering.
I det läget har undersökningar av marken på arenaområdet visat alltt för stora föroreningar av PFAS. Rester från markens tidigare ägare, Försvarsmakten
Det bromsar upp Bodens möljigheter att växa och utvecklas. "Vi har köpt det för att kunna utveckla för industriändamål och nu har vi problem med det", sade Lars Andersson, plan- och exploateringschef, i gårdagens NSD.
Upptäckten är långt ifrån unik. På många markområden i Sverige där det tidigare funnits industrier eller andra typer av förorenande verksamheter har man på senare år upptäckt stora föroreningar. I den lilla bruksortens Hälleforsnäs i Sörmland kostade det 100 miljoner att sanera en jordplätt som under ett par hundra år använts som dumpningsplats för slaggprodukter. I Lidköping i Västra Götaland har utvecklingen av ett hamnområde bromsats för att det upptäckts PFAS-föroreningar på mark som tidigare användes av Rörstrands porslinsfabrik.
Två exempel av många som liknar Bodens nu färska erfarenhet.
Förhoppningsvis, troligen, går det att sanera marken, och stoppa gifterna från att sprida sig via grundvattnet. Flera företag har visat intresse för att etablera sig på området och det finns planer för bostäder. Och Försvarsmakten tycks redo att ta sitt ansvar.
Men det kan ta tid. Och det kan bli dyrt. Det blir nästan alltid det när mark ska saneras.
I dag har vi, det vill säga företag, kommuner, myndigheter eller för den delen försvaret, möjligen bättre koll på vad som släpps ut i naturen. Vi vet att partiklar, ämnen, plaster, tungmetaller inte bara försvinner och tas om hand av kretsloppet.
Den delen av miljötänkandet har blivit bättre under de senaste decennierna. Vem bryr sig längre om det sura regn som under 1980-talet blåste in ifrån England?
Om vi ändå kan lära något av Bodens dilemma är det att miljöproblem påverkar oss. Inte bara för att det riskerar miljön som sådan. Djur och natur har förstås ett egenvärde, och möjligheten att uppleva naturen är viktiga delar av vad det innebär att vara människa. Men miljöarbete handlar också om att säkra tillväxt, välfärd och jobb.
Om vi inte stoppar utsläpp av PFAS och andra gifter kommer utvecklingsarbetet hugga i sten.