Visselblåsare &stofiler i Kreml

Om en vecka invigs friidrotts-VM i Ryssland, och Peter Swedenmark hoppas att HBT-aktivister då protesterar mot landets homolagar. I förrgår hölls protester utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

Om en vecka invigs friidrotts-VM i Ryssland, och Peter Swedenmark hoppas att HBT-aktivister då protesterar mot landets homolagar. I förrgår hölls protester utanför Rysslands ambassad i Stockholm.

Foto: FREDRIK PERSSON

LÖRDAGSKRÖNIKA2013-08-03 07:10
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Lördagen den 3 augusti. Ska man börja spana efter gula löv och smörja upp snöskotern?

Det finns en del som är snabba att ropa in hösten. Allt tar liksom slut när juli är över. Men så är det ju inte alls.

# I augusti regnar det mindre än i juli. För Kirunas del var juli-nederbörden åren 1961-1990 86 mm. För augusti bara 68 mm.

# I augusti brukar badvattnet vara som varmast.

Det tar tid att värma upp vattnet efter kusterna och i de stora sjöarna.

# I augusti kan man gå ut i skogen och fylla på förråden av bär och svamp. Naturens skafferi lär vara välfyllt i år, enligt spanare på trakten.

# I augusti är det lättare att få barnen att gå till sängs. Så länge det är ljust ute är det svårt att övertyga om att det är läggtime.

Så det finns mycket att se fram emot.

Regeringen i USA har reagerat hårt mot visselblåsarna Bradley Manning och Edward Snowden. Den förre inväntar besked om straffets längd och den senare fick i flera veckor vanka omkring i väntsalen på en flygplats i Moskva. I fallet Snowden ringde president Obama till president Putin, en åtgärd som visar vilken betydelse USA tillmäter visselblåsaren och hans avslöjanden.

En del kan förvånas. Skulle inte Obamas administration stå för öppenhet? Men presidenten i Förenta staterna är framförallt ledare för en supermakt, oavsett vad som sagts på valmöten. Och supermakten kan skadas av uppgiftslämnare som visar att de officiella sanningarna har varit lögner. Hoppas att Manning och Snowden kommer att inspirera fler att läcka till väljarna.

Uruguay beskrevs en gång som Latinamerikas Schweiz. Ett litet, välmående land där man respekterade demokratin. Det var före militärdiktaturens tid. De som styrde landet under tolv mörka år uppträdde mycket brutalt. Men sedan några årtionden är landet demokratiskt och en vänsterkoalition vann de båda senaste valen.

Uruguay uppmärksammas nu för att landet är på väg att bli först i Latinamerika med att tillåta marijuana. Representanthuset i Montevideo har röstat för ett lagförslag som ger staten monopol på produktion och försäljning av drogen. Nu går förslaget vidare till senaten och där väntas det också bli en majoritet.

President José Alberto Mujica Cordano var medlem av Tupamarosgerillan och satt fängslad under fjorton år. Han bor inte i presidentpalatset utan på en nedgången farm och ger bort huvudparten av sin lön till välgörande ändamål. Mujica menar att statligt kontrollerad marijuanahantering kommer att bli ett hårt slag mot de kriminella ligor som i dag har kontrollen över hanteringen. Och brottssyndikaten har i en del länder växt sig så starka att demokratiska institutioner hotas. Mest tydligt är det i Mexiko. Det är flera ledande politiker i Latinamerika som menar att samhället aldrig kan vinna slaget mot knarkkartellerna och att en legalisering därför är rätt väg. Andra menar att en legalisering öppnar portarna för andra droger och att det är uppgivet att säga ok till marijuana. I Sverige, där inte maffian hotar demokratin, är det väl bara de ystra nyliberalerna i CUF som är för att hasch ska tillåtas.

Den 10 augusti invigs friidrotts-VM i Moskva. Jag hoppas att HBT-aktivister från Ryssland och övriga världen tar tillfället i akt och demonstrerar mot de homofobiska stofilerna i Kreml. Om ett halvår är det vinterspel i Stalins gamla favoritort Sotji och man kan hoppas att det även där blir protester. Att Ryssland fått arrangera vinterspelen framstår som ett tydligt misstag. IOK borde ställa högre krav på arrangörsländerna. Men känslan är att pengarna styr mer än idealen.

P1 Dokumentär och P3 Dokumentär är utmärkta program som finns tillgängliga på SR:s hemsida. Det är gripande öden (ryttaren Ulrika Bidegård som kidnappades) och dramatiska nutidsdokument (bibliotekschefen som stal böcker och planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon). Radion dog inte när televisionen kom, som en del förståsigpåare förutspådde.

Ha en fin första augustihelg. Känner du en stark önskan att berätta om fina hjortronmyrar, skicka ett e-brev. Ha det!