Vattenhunden som inte ville bada

Någon som driver en politik man ogillar kan göra goda gärningar i andra sammanhang. Men om någon visar dig sitt hjortronställe, då vet du att det är en riktig vän.

Någon som driver en politik man ogillar kan göra goda gärningar i andra sammanhang. Men om någon visar dig sitt hjortronställe, då vet du att det är en riktig vän.

Foto: Malin Lundberg/SCANPIX

LÖRDAGSKRÖNIKA2013-07-27 07:10
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är den sista helgen i juli. Folk pratar mycket om hjortron och buden är olika.

"Det var helt gult på myren", sa en man och log. Var den ligger? Ja, västerut, lite åt söder...

"Jag gick i sex timmar och bären räcker inte till en gröt" sa en annan.

En del frågar efter vägen till en bra hjortronmyr.

"Rakt fram en mil, stanna vid björnidet" sa en man från byn som ville ha sina bär i fred.

Om någon tar med dig till en gyllene myr, då kan du vara förvissad om att det handlar om äkta vänskap.

Men det är gott med hallonsylt, också.

Tyskland vann igen. På söndag är det final mot Norge och tyskorna är klara favoriter, trots att experterna talat om sviktande form, många skador och ett generationsskifte. Eftersom man dessbättre tagit bort matchen om tredje pris så får både Sverige och Danmark brons. Jag tycker att Sundhages lag gjort en fin insats och hela arrangemanget var fin reklam för Sverige. Kul att se fyllda läktare och höra entusiasmen. Om två år är det fotbolls-VM i Kanada och det svenska laget åker dit med ett än starkare stöd i ryggen.

Om jag är sportfåne? Nej då. Många sporter och grenar väljer jag bort. Exempelvis långgolf, tennis, bancykling,

simhopp, konstsim, varpa, backhoppning, rullskridskohockey, hästpolo, kickboxning squash och segling. Plus en hel del annat. Fotboll är nog favoritsporten, speciellt när man äter en urkokt korv och känner doften från det nyslagna gräset.

Jag tog vattenhunden ner till sjön när det var kring tjugofem grader varmt i skuggan. Tänkte att gärningen skulle mötas med tacksamhet. Men hunden blötte bara klorna och tittade på mig. ”Hoppa i själv, gubbjävel, om det är så roligt att bada.” Ja, så såg hon ut att tänka. Men vi fick ju frisk luft.

Gerald Ford blev president i USA när Richard Nixon tvingades bort från Vita huset år 1974. Om Ford sade någon: den mannen kan ge bort sin sista smörgås till en hungrande hemma i Michigan och sedan resa till Washington och besluta om att skära ned socialbidragen. Det fanns ett glapp mellan den generöse familjefadern och den hårda politikern.

Jag kom att tänka på Ford (för övrigt den av USA:s presidenter som blivit äldst, 93 år) när jag läste om gamle president Bush, han som var president 1989-1993 och som bär namnet George Herbert Walker Bush. Han är nu 89 år och lever ett stilla pensionärsliv. Bush upptäckte att många av livvakterna hade rakad skalle och frågade varför. Det visade sig att en anställd i säkerhetsstyrkan har en son på två år som drabbats av leukemi. Strålbehandlingen har gjort att han tappat allt hår. Och i solidaritet med sonen rakade sig de andra säkerhetsmännen. Och även den åttionioårige expresidenten. Man har även skapat en hemsida, http://www.patrickspals.org, för att samla in pengar till pojken.

Slutsatser:

# En person som driver en politik man djupt ogillar kan göra goda gärningar i andra sammanhang.

# Det är bra att leva i ett land där man inte behöver samla in pengar för att få en bra vård. Vad skulle ha hänt om Patricks pappa haft en halvtidstjänst på ett lager?

# USA:s gamla presidenter får ett omfattande säkerhetsskydd. I Sverige motiverade man den obefintliga bevakningen av Mona Sahlin under Almedalsveckan med att hon inte tillhör statsledningen. Det gör inte heller expresidenterna Clinton, Bush x 2 eller Jimmy Carter men staten sörjer för deras säkerhet. Så ska det naturligtvis vara.

Maria Sveland hade ett bra Sommar. Det finns i SR:s förnämliga bibliotek.

En politiker (M) meddelade i Sommar att han inte ställer upp för en ny period i riksdagen. Det handlar inte om åldersskäl. Anton Abele är nämligen bara 21 år och var yngst genom tiderna då han valdes in i riksdagen för Moderaterna. Det var en besviken ung parlamentariker som kastade in kepsen.

Annars lyssnar jag mest på P1 Dokumentär och P3 Dokumentär, vilket man med fördel kan göra i telefonen. Det är välgjorda, spännande och informativa program. Så knappa er fram och njut.

Ha det så fint i hela Norrbotten! Badet rycker allt närmare.