Mats i blåbärsskogen

Förra året blev många bärplockare lurade på lönen. I år har det varit bättre, bland annat eftersom uppköpare ställer högre krav. Peter Swedenmark skriver om Mats, som på Facebook berättar om vad han ser i Sveriges skogar.

Förra året blev många bärplockare lurade på lönen. I år har det varit bättre, bland annat eftersom uppköpare ställer högre krav. Peter Swedenmark skriver om Mats, som på Facebook berättar om vad han ser i Sveriges skogar.

Foto: Simon Eliasson

LÖRDAGSKRÖNIKA2013-08-10 07:10
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det har varit många bra Sommarprogram i år. I söndags lyssnade jag till förre utrikesministern Jan Eliasson (S) som hade mycket intressant att berätta från Moskva, Paris och Stockholm.

En del av historierna hade jag hört förut men den om flanellpyjamasen på Röda Torget var ny. Och rolig.

Lisbet Rausing är medlem av den kända Tetrapakfamiljen och den uppskattas ha omkring 60 miljarder i tillgångar.

Därmed är familjen den trettonde rikaste i Storbritannien.

En del stenrika fördriver ju tiden med segling och långgolf men Lisbet Rausing har satsat stora summor på filantropisk verksamhet, bland annat donationer till olika universitet. Och det är ju sympatiskt att använda pengarna på det sättet.

Maria Svelands program var mycket bra; det handlade en del om näthat, numera ett ständigt aktuellt ämne. Och Theodor Kallifatides var som vanligt lysande.

Går man in på www.sr.se kan man klicka sig fram till det program man vill lyssna till.

Enklare kan det inte bli. I gamla tider måste man leta efter en papperstidning för att se när programmet gick i repris. Leve den nya tiden!

Ramadan är slut. Nu är det fritt fram att äta dygnets alla timmar.

Vännen A började äta i onsdags och vännen B i fredags. Vad jag förstår följde A direktiv från Turkiet medan B lyssnade till Saudiarabien.

Det är klart att krafterna sinar när man äter sällan. C avstod från en båttur. ”Efter ramadan”, sa han och log blekt.

Nu kommer alltfler flyktingar från Eritrea till Sverige.

Det har varit en ökning med 67 procent jämfört med i fjol. Reportrar utan gränser har ett pressfrihetsindex. Eritrea ligger på sista plats, 178.

President Isaias Afewerki, ledare för det enda tillåtna partiet, borde ställas inför rätta för sina brott.

Hans brutala politik har skördat många människoliv och fyllt fängelserna i landet. Det är bra att flyktingar från hans diktatur får en fristad i Sverige.

President Barack Obama nobbar Rysslands Putin och väljer istället att besöka Sverige.

Det är nog åtskilliga frågor som ligger bakom beslutet: Rysslands stöd till Syriens diktator Bashar al-Assad och den så kallade Snowdonaffären.

Genom att avblåsa de långt gångna förberedelserna inför det planerade mötet gör den amerikanske presidenten en tydlig diplomatisk markering. Det är väl inte uteslutet att Moskva svarar på något sätt.

Men eftersom Putin är värd för G20-mötet i Sankt Petersburg i nästa månad och olympiaden i Sotji i februari nästa år gäller det ju att inte uppträda alltför buffligt.

Att Sverige välkomnar Obama är naturligt. Även Putin är välkommen.

För ett land som tror på dialogen är det naturligt att ha öppna dörrar. Men alla besökare får också finna sig i att bli kritiserade.

”Besökte i dag bärföretaget HBLs anläggningar i Rusele och Kattisavan i Västerbotten. Vid dessa bor sammanlagt 300 thailändska bärplockare. Ägaren Rolf Persson erkände utan omsvep att det blivit ´ett slarvfel´ med företagets 44 bilar som används för att köra plockarna ut i skogarna.

Ingen av bilarna är godkänd för användning. Men tillstånd ska nu vara på väg. Sovsalarna extremt överfulla, men trots allt godkända av Lycksele kommun.”

Det skriver Mats Wingborg som åkt runt bland utländska bärplockare och redovisat sina ibland skrämmande iakttagelser på Facebook.

Plattformen kan användas för att berätta för världen vad man ätit till lunch men också till väsentligheter.

Diatou Samba i byn Togodaba i Mali odlar grödor och jordnötter.

Hon behöver pengar för att utveckla den lilla verksamheten och via Kiva får hon räntefria lån. Floris i Holland, Richard i Skottland, Mallory i Kalifornien och John i Australien är några av dem som har bidragit till jordbruksutvecklingen.

Varje månad får de rapport om pengar som betalats tillbaka.

För de som får chans att köpa mer utsäde gör projektet skillnad. Mer information finns på www.kiva.org.

Om valet står mellan surströmming och kräftor väljer jag fisken.

Om valet står mellan en bevarad Gauffins Dubbelblandning och mjölk väljer jag naturens egen sportdryck.

Om valet står mellan paj med grädde och likör väljer jag pajen.

Ha en fin helg i hela Norrbotten!