Stabilitet går före demokrati

Göran Persson (S-ledare 1996-2007) pekar inte ut en ny partiledare, men han har annat intressant att säga i de socialdemokratiska framtidsdiskussionerna.

Göran Persson (S-ledare 1996-2007) pekar inte ut en ny partiledare, men han har annat intressant att säga i de socialdemokratiska framtidsdiskussionerna.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Lördagsgästen2011-02-12 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tack för alla tävlingssvar. En majoritet tror på skidmedaljer och att den nya S-ledaren är femtioplussare. Jag återkommer med rätt svar och vinnare när juryn avslutat sitt tunga arbete på Maldiverna.

Efter succén i Luleå fortsätter nu Melodifestivalen till Göteborg. Jag ser att en av låtarna heter Elektrisk och att en kille från Vingåker är en av upphovsmännen. Nej, det är inte Göran Persson eller Göran Greider.

Senare denna månad kommer den sistnämnde ut med en bok om Olof Palme. Den ska bli intressant att läsa. Under senare år har ju Kjell Östberg och Henrik Berggren kommit med Palmebiografier. Det ska bli spännande att se vad Greider har att säga om den svenska politikens störste statsman.

Utrikeskorrarna är beundransvärda. De utsätter sig för betydande risker för att vi ska få veta vad som händer runt om i världen. Bert Sundström från Stora Tuna blev svårt misshandlad av en mobb i Kairo, det var nog mest tur att han klarade livhanken. Men SVT sände nya reportrar som oförväget fortsätter att berätta om vad som sker i det stora afrikanska landet. Samtidigt är det ett besked om att det inte går att skrämma reportrar till tystnad.

Googles marknadschef i Mellanöstern satt fängslad och har efter frigivandet blivit en ledargestalt; det är liksom ett tecken i tiden. Sök på DEMOKRATI.

USA har länge varit allierad med Mubarak. Han har stått för stabilitet, något som ofta uppskattas mer än demokrati. Washington vill nu att vicepresidenten Omar Suleiman tar över. Han har ett förflutet som chef för Egyptens fruktade hemliga polis och har
i årtionden haft nära relationer till spionorganisationen CIA.

Jag gillade Obamas stora tal om förändring. Men då det gäller supermaktens maktpolitiska strategier är allt i stort sett vid det gamla. Washington satsar på stabilitet och på diktaturens kreatur. Tragiskt.

Göran Persson framträdde i SVT:s Agenda
i söndags och talade en del kring partiledarfrågan. Nej, han nämnde inget namn, vilket är i linje med en socialdemokratisk tradition. En partiledare som avgått ska inte ha synpunkter på vem som kommer efter. Men oavsett vem det blir får den personen stående applåder på kongressen i Stockholm Waterfront Congress Center, även från veteranbänken närmast podiet.

Persson upprepade sin kritik mot det rödgröna samarbetet och vill se en återgång till den klassiska modellen. Den innebär att man går till val på sin egen politik. Om stödet från väljarna inte räcker (vilket det inte brukar göra) får man söka stöd från andra partier för att kunna regera. Och det är ingen djärv gissning att det blir den nya S-ledningens linje.

Men var då det rödgröna samarbetet ett stort misstag? Ja, med valsiffrorna i näven är det ju lätt att svara ja på den frågan. Men om man inte försökt 2010 skulle kanske modellen ha kommit till användning 2014. Då skulle samverkan i en rödgrön allians framstå som ett segerrecept. Nu har man testat och försöket utföll inte till belåtenhet.

Göran Persson andades optimism, vilket är en bristvara i arbetarrörelsen i dag. Men det finns fog för optimismen. Den i grunden starka arbetarrörelsen kommer att samlas kring den nya ledningen.

Sommestadanhängare, Österbergförespråkare, Östrosentusiaster och alla andra kommer att sluta upp bakom den som blir vald. Och när partiet väl får en ledning kommer många av de tveksamma att återvända.

Samtidigt är det stigande spänningar i högeralliansen. Moderaternas enorma dominans börjar ta ut sin rätt. Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger risigt till i alla opinionsmätningar.

Om de två partierna profilerar sig finns alltid risken för att regeringen spricker, om man fortsätter att verka i Moderaternas slagskugga är risken stor att partierna krymper än mer och riskerar att slås ut ur riksdagen. Dessutom leder Reinfeldt en minoritetsregering, vars väg kommer att kantas av diverse nederlag.

Intervjun i Agenda förmedlade hopp. Det våras för socialdemokratin!

Läser just nu. Joseph Wambaughs Hollywoods kråkor. Wambaughs är före detta polis som verkligen kan skriva roligt, insiktsfullt och realistiskt.

God helg. I gamla tider skulle den här helgen ha reserverats för deklarationen. Nu kan man gå runt i solskogen.