Konflikten står, som så ofta, mellan att skydda naturen och den ekonomiska utvecklingen, säger generalsekreteraren för en av Kinas största naturskyddsföreningar.
I ett reportage i Godmorgon världen (P1 10 oktober) beskriver han bakgrunden till att Kinas största flod, Yangtzefloden, kommit att beskrivas som en av världens mest ekologiskt skadade floder.
Överfiske, dammbygge och föroreningar har lett till att ett tioårigt stopp för kommersiellt fiske har införts. I de små fiskebyarna längs med floden bor nästan ingen i arbetsför ålder kvar. Byborna flyttar i jakten på annat arbete när fisket förbjudits.
Den kinesiska floden är en samtidssymbol för hur miljöpåverkan leder till konsekvenser. I slutet av sommaren släppte IPCC, FN:s klimatpanel, en rapport med nedslående fynd. Rapportens huvudbudskap var att läget är mycket allvarligt och att vi kommer att uppleva stora klimatförändringar.
Enligt rapportförfattarna närmar vi oss tröskeleffekter med större risker och oåterkalleliga effekter. Extremväder – i form av skogsbränder, skyfall, stormar och översvämningar – väntas öka. Huvudorsaken är människans utsläpp av fossilgaser. När rapporten släpptes väckte den stor uppmärksamhet.
Att klimatfrågan är global är kanske ett onödigt påpekande. Men det tåls att upprepas när vi i vårt hörn av världen, hittills, inte upplevt vare sig extremväder eller att bostadsområden töms på grund av att miljöförstöring lett till att jobben försvinner.
Sommarens rapportering om det dödliga regnkaoset i Tyskland gjorde att klimatfrågan kom närmare inpå knuten.
I veckan som gick publicerade IAE, denna gång betyder bokstavskombinationen internationella energirådet, en rapport där det konstateras att den nedgång av koldioxidutsläpp som skett under pandemin raderats ut av utsläpp när världsekonomin nu återhämtar sig.
Energirådet konstaterar även att världens länder satsat för lite på en grön återstart och att den globala omställningen till förnybar energi går för långsamt.
Den senaste tiden har energipriserna skjutit i höjden. Anledningen är ökad energiefterfrågan när samhällena öppnar upp. I jakten på grön elproduktion löper kommunerna nu kapplöpning för att inneha den största solcellssparken.
Andra exempel som ger hopp för miljön är att världens första fordon tillverkat helt i fossilfritt stål från SSAB nyligen presenterades av Volvo. LKAB satsar som bekant sedan en tid tillbaka på tillverkning av fossilfritt järn. I allt mörker finns det ljuspunkter.