Wall Street kastar skugga över valet

LEDARKRÖNIKA2008-09-29 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Superskrällen på Wall Street har vänt upp och ner på politiken i USA, och det är inte bara väljarna som är förvirrade.
Presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama verkar ha lika svårt att orientera sig i det nya ekonomisk-politiska landskapet, där marknadsfundamentalististerna i Vita huset med Bush i spetsen socialiserar försäkringsbolag och banker på löpande band, medan den demokratiska majoriteten i kongressen, som brukar förespråka statliga ingripanden, varnar för att köpa grisen i säcken och ställer villkor för att godkänna att staten tar över de osäkra fordringarna.

Värst är det för republikanen McCain som för bara ett par veckor försäkrade att USA:s ekonomi "i grunden är stark" och motsatte sig statliga ingrepp i det redan då skakiga finansiella systemet. Han är nu överkörd av verklighetens ångvält. Det är inte konstigt att McCain ville skjuta upp den första valdebatten, trots att den skulle ha fokuserat på hans favoritämne, utrikespolitiken.
Men inte heller demokraten Obama verkar helt komfortabel i det osäkra läget. Ska han hänga på socialiseringsvågen, eller ställa sig på bromsen med hänvisning till att skattebetalarna inte ska städa upp efter direktörernas fest? Bushs räddningsplan fördubblar i ett slag det redan stora budgetunderskottet och minskar utrymmet för de reformer som Obama går till val på.

Obama har mest att tjäna på att ekonomin blivit den dominerande valfrågan. Han är den av de två presidentkandidaterna som väljarna anser vara bäst skickad att hantera ekonomin.
McCain sammankopplas redan med Bushs utrikespolitiska haveri. Nu får han också lida för Bushs ekonomiska fiasko.

Det finns en oro i hela världen för att amerikanerna inte ska reda ut problemen och att hela systemet kan kollapsa. Allt fler ifrågasätter det amerikanska evangeliet om marknadskrafternas välsignelser, särskilt som amerikanerna inte lever som de lär. Anhängarna av en mer blandad och reglerad ekonomi har fått ny vind i seglen. USA:s redan försvagade ledarroll i världen har fått sig en ny knäck.

Mot den bakgrunden hade det varit omöjligt att undvika att tala om det ekonomiska läget i USA i den första debatten mellan Obama och McCain.
Att traggla på om krigen i Irak och Afghanistan och hur bin Ladin ska fångas in, medan alla väntar på besked om USA:s ekonomi, hade varit ett hån mot omvärlden. Förutom att de amerikanska väljarna skulle ha gäspat ihjäl sig.