Vi behöver trygghet vid omställningar

Norrbotten är ett av de fyra län som nu har begärt att få bilda en storregion. Det är bra och spännande. Det pågår över hela Sverige diskussioner om regionbildningar, utökade kommunsamarbeten och nya kommunalförbund bildas.

LEDARKRÖNIKA2008-06-11 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Norrbotten är ett av de fyra län som nu har begärt att få bilda en storregion. Det är bra och spännande. Det pågår över hela Sverige diskussioner om regionbildningar, utökade kommunsamarbeten och nya kommunalförbund bildas.
Det pågår alltså en stor strukturförändring av hela den offentliga sektorn idag, inte minst också genom att verksamheter läggs ut på entreprenad. Det är en ny situation för de anställda inom kommuner och landsting.
Men inför dessa omstruktureringar saknas en viktig pusselbit.
De anställda i kommuner och landsting har inte samma trygghet som i den privata och statliga sektorn där det finns avtal som hjälper till med omställningen genom stöd till de anställda till exempel med vidareutbildningar och jobbsökarstöd.

Nästan varannan av alla anställda i Sverige omfattas av ett trygghets-/omställningsavtal som ger både anställda och företag trygghet vid omstruktureringar.
Cirka en miljon anställda inom kommuner och landsting saknar dock ett sådant stöd. 80 procent av dem är kvinnor.
Erfarenheterna av de avtal som finns är mycket goda. Omstruktureringen av statliga myndigheter har hittills gått bra, mycket tack vare ett väl fungerande omställningsavtal för att öka tryggheten för de anställda men också för att underlätta rörligheten och de pågående strukturförändringarna.
Ett omställningsavtal i kommuner och landsting ska vara inriktat på att klara en långsiktig personalförsörjning och ge förutsättningar för ett aktivt omställningsarbete när det behövs. Men det är naturligtvis också viktigt att tidigt, när man ser att omstruktureringar kan komma, utveckla ett stöd till medarbetarna.

Jag tror och hoppas att vi har ett gemensamt intresse med berörda offentliga arbetsgivare i den här frågan och att även arbetsgivaren kan se en nytta med att ge personalen bästa möjliga förutsättningar i en förändringsprocess som en storregion skulle innebära.
Äntligen hägrar snart semestern och jag är säker på att Luleå kommer att vinna solligan.

PS. Norrbottens bästa vårdteam inom demensvård finns på Rönngården i Tärendö. Det finns det papper på nu när de fått ett av Norrmejeriers stipendier. Grattis och heja Rönngården! Jag röstade på er. Ni är värdiga stipendievinnare! DS