Världens bästa tid
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Tiden bara är ett ord, fick jag lära mig en gång. Men ord kan vara laddade med magiska egenskaper, och "tid" är ett just sådant ord som har förmågan att tränga sig in i tillvarons allra minsta skrymslen och till slut helt ta makten över våra liv.
Alla som lever i den moderna världen är på ett eller annat sätt slavar under klockan. Våra liv går på sekundschema och många känner att bristen på tid har blivit livets mest hopplösa problem.
Att kunna köpa sig eller ge bort lite tid skulle, om det gick, garanterat stå högt på julens önskelista.
Tiden som en vara eller produkt är förstås en fascinerande, och något skrämmande, tanke.
Som av en händelse verkar det vara just så som vår alliansregering resonerar när man tydligen vill göra den svenska tiden till någon sorts konkurrensmedel i en alltmer globaliserad värld.
"Tid av god kvalité - viktigt för det svenska informationssamhället", lyder rubriken på ett alldeles färskt pressmeddelande från näringsdepartementet.
Det handlar om ett bidrag till Post- och Telestyrelsen (PTS) på hela 4,2 miljoner kronor "för insatser inom området robust och spårbar nationell tid".
Syftet med uppdraget är enligt pressmeddelandet att PTS ska säkerställa en fortsatt "god kvalitet" av tid över Internet, eftersom en hel massa funktioner i de komplicerade IT-system som samhället numera är uppbyggt av har blivit helt beroende av korrekt tid in till minsta miljarddel av en sekund.
"Att svensk tid är exakt, väldefinierad och finns fritt tillgänglig via Internet är viktigt för ett högteknologiskt informationssamhälle med allt fler elektroniska tjänster", säger IT-minister Åsa Torstensson.
Fritt tillgänglig låter bra, förstås. Vem gillar inte en gratis lunch?
Men ministerns språkbruk låter samtidigt som hon var alldeles övertygad om att tiden hade blivit just en vara vilken som helst.
Något som kan göras tillgängligt, och ges bort på nätet.
Och vem vet - fritt tillgänglig idag kan mycket väl betyda en avgift i morgon eller om några år när privatiseringsrevolutionen har rullat vidare ett par snäpp.
Vill man inte betala så blir det till att hålla till godo med tid av lite sämre kvalitet, eller kanske med ingen tid alls.
Oavsett hur det går med den saken bör man nog vara på sin vakt när marknadstänkandet som vill förvandla allting som tidigare varit fritt och gemensamt till köpevaror försöker infiltrera inte bara tidsandan, utan tiden själv.