Även Norrbotten får del av den växande poliskakan

I måndags påbörjade ytterligare 401 polisaspiranter sin tjänstgöring runtom i landet.

Inrikesminister Mikael Damberg och Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i riksdagens justititeutskott, välkomnar ytterligare 401 polisaspiranter.

Inrikesminister Mikael Damberg och Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i riksdagens justititeutskott, välkomnar ytterligare 401 polisaspiranter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledarkrönika2021-06-12 06:03
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För Polisregion Nord handlar det om totalt 49 nya polisaspiranter, därav 15 i Norrbotten.

Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot från Luleå och ordförande i riksdagens justitieutskott, välkomnar aspiranterna.

'”Vårt Norrbotten ska vara tryggt att bo i oavsett var i länet du bor. För att uppnå det behöver vi fler poliser som kan bidra till ökad trygghet och att bekämpa brottsligheten", säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) understryker dessutom att utbyggnaden av polisväsendet fortsätter.

"Totalt befinner sig drygt 2 800 just nu i de olika polisutbildningarna, det är lovande för framtiden och den pågående tillväxten av polismyndigheten. År 2024 ska vi ha 10 000 fler polisanställda än 2016", skriver han i ett Facebook-inlägg.

Det kommer att ta tid innan satsningen får full effekt. Att färdigutbilda en polis tar sex terminer. Men resultaten börjar faktiskt synas. 

Det mesta av resurserna hamnar givetvis i de största städerna och mest brottsdrabbade regionerna. Utbyggnaden märks dock även i de mer glesbebyggda delarna av landet. Polisregion Nord ökade antalet polisanställda med ungefär 100 personer under fjolåret. 

Till exempel är siktet inställt på att det inom några år ska finnas 15-20 fler poliser i östra Norrbotten, en region som uppmärksammades i "Veckans brott" 29 april.

Glädjande är också investeringen i det nya polishuset i Kiruna. 

Det ska stå klart 2023 och kommer att rymma cirka 200 polisanställda. Det är ungefär 25-30 fler än idag.

Det är steg i rätt riktning – och en tydlig omläggning av politiken jämfört med Moderaternas tid i justitiedepartementet 2006-2014. Som tidigare påpekats på NSD:s ledarsida skedde en kraftig neddragning av polisutbildningen under Moderaternas regeringsår. 

Högerpartiet valde istället att prioritera stora skattesänkningar (jobbskatteavdrag 1-5, slopad förmögenhetsskatt, sänkt bolagsskatt, läx-RUT och annat) före större investeringar i rättsväsendet och välfärdspolitiken. Totalt handlade om det skattesänkningar på närmare 140 miljarder kr, pengar som så klart hade kunnat göra stor skillnad för både polisen och äldreomsorgen.

Om detta talar inte Ulf Kristersson och Johan Forssell så högt 2021. Det finns dock skäl för andra att påminna om detta när Kristersson & Co skruvar upp tonläget i dagens kriminalpolitiska debatt. 

Polisbristen och gängkriminaliteten uppstod inte bara för att Stefan Löfven blev statsminister efter valet 2018.