Hallberg har en nyckelroll

Gissningsvis hör Anna Hallberg till dem som får fortsatt förtroende. Utrikeshandeln är central för Sverige.

Handelsminister Anna Hallberg (S) kan glädja sig åt en stark tillväxt i exportindustrin, vilket är av betydelse för jobb och välfärd i hela Sverige.

Handelsminister Anna Hallberg (S) kan glädja sig åt en stark tillväxt i exportindustrin, vilket är av betydelse för jobb och välfärd i hela Sverige.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ledarkrönika2021-11-27 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det märks att valåret 2022 närmar sig. Borgerliga opinionsbildare börjar ta i så att de spricker. 

I en ledare 14 november framställer PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, en S-ledd regering som värsta hotet mot näringslivet, marknadsekonomin och den liberala demokratin.

En som reagerar starkt mot beskrivningen är handelsminister Anna Hallberg (S), som ägnar varje arbetsdag åt att stärka exporten och förutsättningarna för svenskt näringsliv. Hon gör det dessutom med framgång.

"Sedan regeringsskiftet 2014 har det blivit 156 000  fler arbetstillfällen i exportindustrin. Det är mer än hälften av hela sysselsättningsökningen under samma period", berättar Hallberg när jag träffar henne under kristallkronorna i Arvfurstens palats i Stockholm där Utrikesdepartementet huserar sedan 1906.

Hallberg själv har en lång och gedigen bakgrund i näringslivet. Under 30 år har hon haft en rad tunga chefsbefattningar och styrelseuppdrag.

"Jag kan inte tänka mig en regering som har en mer tillväxtorienterad politik. Inriktningen är att skapa jobb i hela landet för att på sätt kunna bygga ett socialt starkt samhälle", säger hon.

När det går bra för exportindustrin så blir det helt enkelt mer pengar till förskolor, äldreboenden, hälsocentraler och sociala trygghetssystem.

Hon konstaterar att ett sådant samhälle, med starka sociala skyddsnät, även är bra för tillväxten i Sverige. Det har gjort facket i Sverige mer positivt till frihandel, omställning och ny teknik än löntagarorganisationerna i USA och vissa EU-länder. Det finns en trygghet för arbetare och tjänstemän när arbetsmarknaden förändras.

"Det är också förklaringen till den gröna nyindustrialisering vi nu ser i norra Sverige. Den svenska modellen gör oss modigare och mer innovativa", säger Hallberg och påminner om att Sverige numera rankas som det mest innovativa landet i EU.

Hallberg har även en ständig dialog med näringslivets företrädare om hur och var Sverige ska satsa. Ett högaktuellt exempel är det nya generalkonsulatet i San Francisco. 

"Det stärker Sveriges närvaro på USA:s västkust och våra möjligheter att bedriva ett aktivt handels- och Sverigefrämjande. Generalkonsulatet är, inte minst från näringslivet, en önskad satsning som öppnar upp för nya samarbeten för svenska företag inom gröna teknologier och nya innovationer", säger hon.

Det betyder inte att det saknas saker och ting som behöver göras. Den här ledarsidan har till exempel länge pekat på behovet av att tillståndsprocesserna för svensk industri behöver förenklas och effektiviseras – en fråga som nu är föremål för en utredning i regeringskansliet. Men det är osakligt och dålig politisk retorik att framställa regeringen som tillväxt- och näringslivsfientlig, som PM Nilsson gör på DI:s ledarsida. 

Siffrorna över exportindustrins starka tillväxt sedan regeringsskiftet 2014 beskriver motsatsen och talar för sig själv.

Noterbart är också Anna Hallbergs starka engagemang för att stärka de frihandelsvänliga krafterna inom EU.

"Vi har krokat arm med Finland, Danmark, Nederländerna, Tjeckien, Irland, Tyskland och Estland. Jag har nyligen talat med Italien och hoppas även få med Portugal och Spanien. Det kräver dock mycket fotarbete och en aktiv regering", säger hon.

Det är ett politiskt vardagsslit som inte skapar några braskande rubriker på ledarsidan i Dagens Industri. Men handelspolitiken spelar en helt avgörande roll för Sverige.

Sverige har inget att vinna på ökad protektionism inom EU. Utrikeshandeln är själva grunden för jobb och företagande i Sverige. Totalt motsvarar varu- och tjänsteexporten cirka 45 procent av Sveriges BNP (bruttonationalprodukt).  

Den sysselsätter omkring 1,5 miljoner människor i vårt avlånga land. Enbart Norrbotten finns ungefär 34 000 arbetstillfällen som är direkt eller indirekt beroende av exporten.

Under måndagen sker en ny statsministeromröstningen i riksdagen. Allt talar för Magdalena Andersson (S) kommer att bli vald ännu en gång. Någon dag senare ska hon i så fall presentera sin regeringsförklaring och sina statsråd. 

Gissningsvis hör Anna Hallberg till dem som får fortsatt förtroende.

Sverige behöver en handelsminister som står upp för frihandeln och har en hög svansföring i exportpolitiken. Utan utrikeshandeln blir svenskarna ett fattigare folk.