Nyligen definierade liberala Expressens ledarsida socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som "Sveriges farligaste politiker". Skälet? Jo, Shekarabi har dristat sig till att tala om förbättringar i sjukförsäkringen och för de sämst ställda pensionärerna samt tillsatt en utredning som ska se över sjuk- och aktivitetsersättningen (det som för kallades förtidspension).
Det är att "överge arbetslinjen och skjuta sönder pensionssystemet", dundrar politiska redaktören Anna Dahlberg.
Men stopp och belägg! Den socialdemokratiska linjen är glasklar. "Alla som kan jobba ska jobba", säger Stefan Löfven i tal efter tal. Men det betyder ju inte att den som saknar möjligheter att jobba ska leva i misär.
Även den som är arbetslös, sjuk eller slitit ut sig i arbetslivet ska ha en anständig tillvaro och kunna betala sina räkningar.
Det saknas inte heller brister i dagens socialförsäkringssystem.
”I dag är dörren till sjukersättningen i princip stängd”, konstaterade tre företrädare för Saco, LO och LO-TCO Rättsskydd i Dagens Arena 19 november 2019.
Ungefär 70 procent av alla dem som söker sjukersättning får avslag på sin ansökan.
Totalt beviljades bara drygt 5 500 personer sjukersättning 2018. Det kan jämföras med 41 000 personer år 2007.
”Framförallt beror minskningen av beviljandegraden på de regler som infördes 2008, men Försäkringskassans skärpta lagtillämpning de senaste åren har också gjort att avslagen ökat”, skrev de fackliga representanterna och efterlyste en justering av regelverket.
Det är i och för sig tjusigt tänkt av Expressen att alla de som nu får avslag istället ska återgå till arbetslivet. Problemet är att det inte funkar så i verkligheten. I regel är det personer med långvariga hälsoproblem och nedsatt arbetsförmåga, som följaktligen har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Många är LO-medlemmar som är utslitna efter långt och hårt arbetsliv.
"Det har uppstått ett glapp där det finns personer som är för friska för att få sjukersättning men som i praktiken är för sjuka för att jobba. Dagens sjukersättning tar inte heller hänsyn till ålder. I vårt uppdrag ingår bland annat att titta på kraven för äldre att bli beviljade sjukersättning", säger Samuel Engblom, som nu utreder frågan på uppdrag av regeringen.
Senast 30 juli 2021 ska Engblom presentera förslag på förändringar.
Det är ingen farlig politik utan bara en fråga om solidaritet och sunt förnuft.
Det behövs rimliga och realistiska stödåtgärder för den här gruppen som nu faller mellan stolarna och tvingas leva med ständig ekonomisk stress.