Stefan Löfven blickar framåt

NSD:s Olov Abrahamsson fick ett snack med statsminister Stefan Löfven (S).

"När vi kan börja vaccinera så kan vi också se ett ljus. Men det kommer att ta tid innan allt kan återgå till det normala", säger Stefan Löfven (S) i ett samtal med NSD:s Olov Abrahamsson.

"När vi kan börja vaccinera så kan vi också se ett ljus. Men det kommer att ta tid innan allt kan återgå till det normala", säger Stefan Löfven (S) i ett samtal med NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-18 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 februari åkte jag till Jokkmokk för att träffa statsminister Stefan Löfven. Han och hustrun Ulla Löfven befann sig i Norrbotten för en minisemester.

Det var en tid med en helt annan politisk dagordning. Mitt samtal med Löfven kretsade kring hans egen framtid som partiledare och Januariavtalet. Men bara några veckor senare vände covid-19 upp och ned på tillvaron. Sedan har i princip allt handlat om corona.

Följaktligen blir det också huvudtemat när jag på nytt talar med Stefan Löfven i slutet av 2020. Coronakommissionen, som presenterade ett delbetänkande i veckan, är förstås ett givet samtalsämne.

"Pandemin har varit och är dramatisk. Vi kunde se redan i våras att äldreomsorgen inte fungerade och att det fanns tydliga brister. Därför var uppdraget till kommissionen att först fokusera på äldreomsorgen. Under tiden har vi också påbörjat ett arbete för att stärka resurserna till äldreomsorgen och med äldreomsorgslagen för att förtydliga vad verksamheterna faktiskt ska erbjuda", säger Löfven.

Löfven delar kommissionens slutsatser om att ansvaret för problemen ligger på många nivåer (stat, kommuner och regioner) och hos såväl nuvarande som tidigare regeringar.

"Vi har ett formellt, juridiskt och operativt ansvar för sjukvården som ligger hos regionerna. Men det innebär ju inte att regeringen inte har något ansvar. Vi alla, politiska företrädare på alla nivåer, liksom våra myndigheter, har ett ansvar för att det ska fungera. Medborgarna i Sverige ska ha vård och omsorg utifrån behov och då är vi skyldiga att se till att det fungerar. Därför får vi alla ta åt oss av kritiken. Det regeringen gör här och nu är att öka resurserna, stärka underskötersketiteln och höja kompetensen i äldreomsorgen. Men det behövs också en diskussion ut om hur ansvars- och befogenhetsfördelningen ser ut mellan de politiska nivåerna. Den diskussionen måste dock få ta mer tid", säger han.

Viktigt under året har även varit hanteringen av coronakrisens konsekvenser för jobb och ekonomi. 

"Sverige har världens bästa finansminister som sett till att landet har en urstark ekonomi. Det gör att vi i ett sådant här läge har resurser och kan ta i för att lindra effekterna", säger Löfven.

En del i arbetet har varit modellen med korttidsarbete, som i hög grad bär Löfvens personliga signum och är ett förslag som utarbetades under hans tid som ordförande i IF Metall efter finanskrisen 2008-2009. 

"Då försvann 10 000-tals industrijobb helt i onödan. Jag sa: Det här får aldrig ske igen. Direkt började IF Metall arbeta för en annan lösning", säger han.

Efter regeringsskiftet 2014 har Löfven jobbat för att få ett nytt system på plats – och nu finns det.

"Över en halv miljon löntagare har i olika grad tagit del av korttidsarbete under 2020. Det är många som  kan ha kvar sin anställning och slipper gå ut i arbetslöshet. Nu lägger vi också till en utbildningsmöjlighet så att man inte bara är kvar i jobbet utan också använder korttidsarbetet för att förkovra sig", konstaterar han.

När Löfven blickar framåt mot 2021 tror han mycket kommer att fortsätta handla om corona.

"Men när vi kan börja vaccinera så kan vi också se ett ljus. Det kommer att vara en viktig signal. Dock kommer det att ta tid innan allt kan återgå till det normala. Sedan gäller det att fortsätta arbetet med den ekonomiska återhämtningen. Vi har avsatt stora resurser i budgeten för det", konstaterar statsministern.

Han pekar på tre stora områden som prioriteras. 1) De gröna jobben och klimatomställningen. 2) Välfärden – vård, skolor, omsorg och pensionärernas villkor. 3) Tryggheten – det ska investeras i både fler poliser och förebyggande åtgärder för att pressa tillbaka gängkriminaliteten.

I slutet av vårt samtal kommer vi in på läget i Norrbotten. Löfven talar entusiastiskt om Hybrit, initiativet för en fossillfri stålproduktion, och LKAB:s framtidsplaner för en hållbar gruvdrift.

"Norra Sverige, icke minst Norrbotten, är ledande i klimatomställningen. Det händer något på riktigt. Det skapar jobb och framtid i Norrbotten och det ska norrbottningarna vara stolta över", säger statsministern och pekar på att regeringen bidrar till utvecklingen via det så kallade Industriklivet och det nära samarbetet med näringslivet.

Tydligt markerar han också att Januariavtalets besked om Norrbotniabanan ligger fast.

"Man kan konstatera att om den borgerliga regeringen, som var före oss, inte stoppat projektet så hade vi haft banan på plats nu. Det hade givetvis betytt oerhört mycket för det som nu sker i Skellefteå och Luleå men också hela Norrland. Det är min fasta övertygelse att en räls längs Norrlandskusten är en viktig förutsättning för den regionala utvecklingen. Det skapar framtidstro och möjligheter för både gods- och persontransporter", säger han.

I Jokkmokk i februari mötte jag en taggad S-ledare. Bilden är densamma även efter intervjun i slutet av detta eländiga coronaår.

Politiska motståndare kommer att fortsätta misskreditera Löfven, hans parti, regeringen och Januariavtalet. Men statsministern har visat att han står pall i alla stormar och kriser.

Löfven kommer att bli en tuff motståndare för Ulf Kristerssons högerblock i valrörelsen 2022.