När jag gick med i SSU 1980 hade det socialdemokratiska ungdomsförbundet en livaktig verksamhet i både Gällivare och Kiruna.
Så var det också under en längre period. Bland annat minns jag ett välbesökt kvällsmöte i Kiruna hösten 1984 när jag, den då nyvalda SSU-ordföranden Anna Lindh och distriktsombudsmannen Lars V Granberg besökte gruvstaden.
Cirka 30 kirunaungdomar tog chansen att lyssna på och snacka med Anna Lindh i SSU-lokalen.
Under de senaste decennierna har det dock varit lite si och så med SSU-verksamheten i Malmfältskommunerna. Men nu tycks SSU vara på gång i både Gällivare och Kiruna.
11 november bildades en ny SSU-förening i Gällivare. Elias Jannok valdes till ordförande. Adam Akaev och Linnea Mattsin utsågs till kassör respektive ledamot i den nya styrelsen.
Sedan december 2019 finns också en snabbt växande SSU-klubb i Kiruna.
När jag besökte Kiruna häromveckan passade jag på att träffa Waldemar Tapojärvi, som för närvarande är ordförande i SSU Kiruna.
Under en fika på Café Safari – som för övrigt påstår sig ha gruvsamhällets största kanelbullar – berättade han att klubben redan har ett antal unga medlemmar med bakgrund i fackförbunden IF Metall, Kommunal och Handels.
"Målet är att nå fler högstadie- och gymnasieungdomar men också fler unga löntagare och fackligt aktiva inom LO-förbunden i Kiruna", säger han.
Under de två senaste åren har pandemin lagt en del hinder i vägen för möjligheterna att värva nya medlemmar.
SSU-klubben hade planerat att genomföra utåtriktade aktiviteter på Hjalmar Lundbohmsskolan i februari 2020. Men covid-19 satte stopp för arrangemanget, liksom för så mycket annat i det svenska samhället under de senaste två åren.
Nu hoppas Tapojärvi emellertid att det ska vara möjligt att på nytt prata politik med ungdomarna på skolorna när pandemin ebbar ut.
"Jag är övertygad om att SSU har potential att växa om vi är ute och syns. Ungdomar är engagerade. Det gäller bara att se till att de också organiserar sig", säger han.
Klubbisterna i Kiruna gör sig redan hörda på olika sätt. Tapojärvi själv är nominerad till riksdagen och står på femte plats på Socialdemokraternas valsedel i Norrbotten. Dessutom har klubben nominerat nio kandidater till Socialdemokraternas kommunfullmäktigelista, som fastställs vid ett medlemsmöte söndag 20 februari.
Tapojärvi berättar att sjukvården – särskilt kvinnosjukvården – är ett av de ämnen som engagerar de nya SSU-medlemmarna mest.
Även i andra delar av landet tycks SSU ha vind i seglen just nu.
På Twitter läser jag att SSU numera har 11 000 medlemmar i Sverige och återtagit position som det största politiska ungdomsförbundet.
För socialdemokratin är det glädjande och inspirerande. Det är bara att hoppas att den positiva trenden håller i sig under hela valåret 2022 och att fler ungdomar följer Tapojärvi & Co i spåren in i SSU-verksamheten.
Socialdemokratin behöver vinna nya generationer för att stå stark även i framtiden.
För den enskilde finns dessutom många fördelar med att engagera sig politiskt. De tio åren mellan 1980 (när jag klev in i den gamla SSU-expeditionen på Föreningsgatan i Kalix för första gången) och 1990 (när jag lämnade SSU:s förbundsstyrelse) har gett mig kunskaper, erfarenheter, kompisar, kontakter och nätverk som jag haft nytta och glädje av under hela mitt liv.
Jag antar att det funkar ungefär på samma sätt för dem som varit aktiva i LUF, MUF, CUF eller något annat politiskt ungdomsförbund. Engagemanget ger mervärden och minnen för livet.
Därför är min enkla slutsats: Ungdomar kan göra många sämre saker än att engagera sig för partipolitiken, demokratin och ett politiskt ungdomsförbund.
På S-kongressen i Göteborg i början av november sa dagens SSU-bas Lisa Nåbo flera kloka saker. Hon riktade sig direkt till klimataktivisten Greta Thunberg och hoppades att hon lyssnade.
"Det kommer aldrig att räcka att bara ställa krav och kritisera andra utan att själva komma med lösningarna. Det är därför politiken behövs."
"Greta, du har sagt att det viktigaste en ung kan göra är att bli aktivist. Jag håller inte med dig. Ingen lösning på klimatkrisen kommer att vara partipolitisk neutral. Det viktigast du som ung kan göra är att ge dig in i politiken och se till att det fattas rätt beslut", sa Lisa Nåbo.
Så är det. Aktivism kan bara ta förändringar en bit på väg. Politiska handlingar och beslut måste göra resten om det ska bli resultat.
Greta har väckt många ungdomar i klimat- och miljöfrågan, vilket är bra.
Nästa steg borde vara att de även engagerar sig politiskt och går med i SSU eller något annat politiskt ungdomsförbund.