Annandag jul, 26 december 1922: Statsministern tillika socialdemokratiska partiordföranden Hjalmar Branting doppar reservoarpennan i bläckhornet på sitt välpolerade skrivbord
I det svaga skenet från en fotogenlampa formulerar den åldrade och slitne partihövdingen några väl valda ord för att framföra sina gratulationer till det nya SSU-distriktet i Norrbotten, som bildats vid en konstituerande konferens i Boden 17 december samma år.
I brevet till Orwar Sandström, grafiker på NSD och den första ordföranden för SSU Norrbotten, skriver Branting att han ber att få framföra "sin uppriktiga tacksamhet, med de bästa önskningar för den verksamhet till arbetarrörelsens fostran och upplysning som byggs även inom Eder vidsträckta landsända.”
Slutklämmen i Brantings brev säger mycket om det politiska klimatet i 1920-talets Norrbotten: ”Från de kommunistiska missgreppen och överdrifterna tillbaka igen till gediget arbete för en bättre framtid för det stora arbetande folket – det blir Eder stora uppgift”.
Udden var riktad mot kommunisterna, vilket hänger samman med det som skedde fem år tidigare i samband med den socialdemokratiska partisprängningen 1917.
De Brantingtrogna reformisterna i Norrbotten drabbades hårt när partiet sprack. Den radikala vänsterfalangen, som inspirerades av den ryska revolutionen och Lenin, tog hand om både partidistriktets kassa och den ursprungliga S-tidningen Norrskensflamman. I princip allt hamnade i händerna hos det nybildade vänsterpartiet.
Den socialdemokratiska partiverksamheten var slagen i spillror. Allt fick byggas upp från grunden igen.
En viktig insats var starten av tidningen Norrländska Socialdemokraten, som kom ut med sitt första nummer 4 januari 1919 och ganska snart hade fler läsare än Norrskensflamman. En annan var återuppbyggnaden av den socialdemokratiska ungdomsverksamheten i länet.
Under en lång period stod kampen mot ungkommunisterna i fokus för det nya SSU-distriktet.
”Vi gjorde allt för att sabotera varandras verksamheter. Men vi ordnade också en serie gemensamma debatter. Det var som om vi var outtröttliga. Om än vi började tidigt på kvällen hände det ofta att vi höll på fram till två på natten. Det var inte heller så ovanligt att motsättningarna blev så hårda att knytnävarna kom fram. Det var mer än en huvudtalare som vi fick rädda ut bakvägen för att skydda mot upprörda och arga kommunister”, berättade Alvar Lindqvist, SSU-profil i Luleå under 1930-talet, i en skrift som SSU-distriktet gav ut i samband med sitt 70-årsjubileum 1992.
Det var en fajt som gav SSU vind i seglen. Reformismen och de demokratiska lösningarna vann fler och fler anhängare bland de norrbottniska ungdomarna. En växande skara såg socialdemokratin som det bästa politiska alternativet och kommunismen började tappa lyskraft.
Mellan 1922 och 1935 växte det socialdemokratiska ungdomsdistriktet i Norrbotten från noll till 3 600 medlemmar.
Sakta men säkert etablerade sig socialdemokratin som den starkaste politiska kraften i Norrbotten. När Socialdemokraterna vann regeringsmakten 1932 fick de dessutom i praktisk handling visa vad de gick för.
Till exempel betydde satsningarna på folktandvården, barnbidragen och de så kallade barnrikehusen oerhört mycket för att stärka partiets förtroendekapital bland vanligt folk i 1930- och 1940-talens Norrbotten.
Idag är medlemstalen för SSU (och hela socialdemokratin) långtifrån nivåerna på 1930-talet. Men SSU är och förblir en viktig kraft även i det moderna samhället.
∎ Dels som plantskola för partiet. Många av dagens socialdemokratiska kommun-, region- och rikspolitiker har fått sin första politiska skolning i SSU. Nya energiministern Khashayar Farmanbar var ordförande i Norrbottens SSU-distrikt 1995-2000. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (som ogift Persson-Sellin) hade samma roll 1992-1995.
∎ Dels som pådrivare för ungdomskraven inom socialdemokratin. Vid S-kongressen i början av november fick SSU stöd för krav på bland annat höjda CSN-bidrag och att gymnasieelever ska få lära sig mer om den svenska partsmodellen.
∎ Dels som opinionsbildare för socialdemokratins politik och idéer bland unga väljare.
All heder också till de ungdomar som engagerar sig politiskt i dagens samhälle och bär arvet vidare från Orwar Sandström och andra ungdomsklubbister som möttes i Boden en kylslagen decemberdag för 99 år sedan. Demokratin behöver fler engagerade människor.
När SSU Norrbotten firar sitt 100-årsjubileum om ett år kommer det att finnas mycket att tala om. Det första seklet har faktiskt inte varit så pjåkigt.