De som följer amerikanska valrörelser känner till begreppet "october surprise". Det syftar på överraskande händelser som kan påverka presidentvalet i början av november.
Även den norrbottniska politiken har upplevt ett par "october surprises" under de senaste åren.
Torsdag 9 oktober 2019 lämnade Niklas Nordström posten som kommunstyrelsens ordförande i Luleå under dramatiska former. Och nästan prick ett år senare avgick hans efterträdare Lenita Ericson.
Det är inte undra på om en och annan lokal socialdemokrat nu går och grunnar på vad oktober 2021 bär i sitt sköte. Ska partiet drabbas av en ny höststorm?
Carina Sammeli, ny kommunstyrelseordförande, ger ett lugnande besked. Hon tänker inte ställa till något nytt drama. Tvärtom.
"Jag arbetar medvetet för att sänka konfliktnivån", säger hon när vi träffas i kommunstyrelsens sammanträdesrum på våning nio i stadshuset.
Hon trycker på vikten av ett bra samtals- och samarbetsklimat i lokalpolitiken.
"Vi måste bli bättre på att lyssna på andra och varandra. Vi behöver mer dialog mellan kommunledning, opposition, tjänstepersoner och medborgare", säger hon.
Såväl Sammeli som företrädare för facknämnderna lägger för närvarande mycket tid på att träffa olika samhällsintressen.
Själv röjer hon plats i almanackan för att träffa lokala företagare. Socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik har planerat en turné på arbetsplatserna tillsammans med fackförbundet Kommunal, medan barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark ska praktisera på ett antal skolor under hösten. För att nämna några exempel.
Inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta. Och det förefaller verkligen som att S i Luleå samlat ihop sig och fått en nystart efter kommunalrådsturbulensen 2019-2020.
Gamla trätor har lagts åt sidan. Istället är partifolket ute och snackar politik med folk. Till exempel är det noterbart att så många lokala socialdemokrater var engagerade i årets kyrkovalsrörelse och valstugan på Storgatan.
Det finns dessutom mycket positivt att tala om i S-ledda Luleå. Arbetsmarknaden är stark, bostadsbyggandet har tagit fart och häromåret prisades Luleå som landets bästa barnkommun.
Vidare brukar kommunen rankas högt när det gäller tillgång till kultur, fritidsmöjligheter samt idrotts- och motionsanläggningar.
Sammeli reagerar mot dem som beskriver Luleå som en kommun som hamnat i bakvattnet.
"Luleå är en vinnare genom det som nu sker i Norrbotten och Västerbotten", säger hon.
Till exempel kommer LKAB:s investeringar i Malmfälten att leda till en tredubbling av verksamheten i Luleå hamn och med H2 Green Steel i Boden kommer hamnen att behöva växa ytterligare.
"Jag ser också ett stort intresse för etableringar på Hertsöfälten och Svartöns industriområde", säger hon.
Talga Resources, som vill bygga en fabrik för att tillverka batterikomponenter, och Reemap, LKAB:s satsning för att återvinna gruvavfall, är två exempel som redan är kända. Men enligt Sammeli finns det även andra aktörer som är på gång och vill satsa i Luleå
Det är också skälet till att Sammeli sticker ut hakan och säger att Luleå kommun ska ha 100 000 invånare om ett par decennier. Vid senaste årsskiftet bodde 78 549 personer i den norrbottniska residenskommunen.
"Vi är bara i början av investeringsboomen", konstaterar hon.
Allt är dock inte bra i det lokala näringslivsarbetet. Sammeli är allt annat än nöjd med Luleås placering i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner.
"Vi har redan börjat med utbildningar för personal som jobbar med näringslivet. Vi har även en utredare inne som tittar på hur Luleå jobbar med näringslivsfrågor mer generellt. Utredaren ska kartlägga vad det är som vi inte lyckas med. Vi jobbar ganska splittrat och fragmentiserat och behöver ta ett samlat grepp. Vissa saker tänker jag att vi har påbörjat. Är vi felorganiserade så tar det lite längre tid", säger hon.
Det är även en av anledningarna till att Carina Sammeli ägnar så mycket tid och kraft åt samtalen med lokala företagare.
"Vi behöver få en lista på vad som behöver göras. Mitt fokus är att samla in synpunkter och lyssna in så många som möjligt", säger hon.
Det är en ödmjuk och prestigelös hållning som borde välkomnas av alla samhällsaktörer.
Är det något som inte funkar så får man helt enkelt rätta till det. Mer dramatisk än så behöver kommunpolitik inte vara.
Det känns som att Sammeli är rätt kvinna på rätt plats.