Viktigt beslut för alla tidningar

Regeringens PM om returpappret är en central demokratifråga.

"Returpappret är också en demokratifråga", skriver Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

"Returpappret är också en demokratifråga", skriver Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-14 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens promemoria om "kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper" är inte den hetaste politiska frågan just nu. Men det är faktiskt en central demokratifråga.

Det handlar nämligen om förutsättningarna för landets dagstidningarna och tidskrifter.

"Ett producentansvar för returpappret innebär ökade kostnader för NSD, Arbetarbladet, Folkbladet och andra lokaltidningar. Totalt handlar det om en merkostnad på 465 miljoner kr per år för journalistiken", skriver Peter Lindvall, NSD:s nyhetsredaktör och ansvarige utgivare, tillsammans med ett gäng kollegor i Aktuellt i Politiken. 

En halv miljard. Det är inte småpengar för en lokal nyhetsförmedling som redan är hårt pressad av minskande annonsintäkter och coronakrisen.

Det skulle leda till minskade resurser för den journalistiska bevakningen och granskningen av makthavare i Luleå, Östersund, Visby, Norrköping och andra orter i vårt avlånga land. Följaktligen skulle svensk demokrati bli ett stycke sämre.

Hittills har den rödgröna regeringen visat stor förståelse för synpunkterna från landets tidningar och tidskrifter.

"Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen", sa miljöminister Isabella Lövin (MP) redan 23 april.

"Regeringen är angelägen om att hitta vägar att stärka förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet", tillade kulturminister Amanda Lind (MP).

I en debattartikel i Dagens Nyheter pekar emellertid Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna, att det finns remissinstanser och starka lobbyintressen som trycker på i en annan riktning. 

Därför finns det skäl för tidningsbranschen att fortsätta upprepa argumenten mot producentansvaret.

"Papperstidningen är så efterfrågad i sin funktion att det är rimligt att kommunerna tar över ansvaret. Det gläder mig att regeringen också delar den bedömningen. Det som nu är viktigt är att det förslag som regeringen lagt fram verkligen genomförs", understryker Mats Ehnbom, vd för Norr Media AB (där NSD ingår), i en intervju med Norrbottens Affärer.

Kort sagt: Mycket står på spel under slutmanglingarna av regeringens PM.

Ytterst handlar det om miljoner svenskar – från Ystad i söder till Kiruna i norr – ska kunna fortsätta läsa lokaltidningar som innehåller såväl allsidig nyhetsjournalistik som ledare, kulturartiklar, sport, familjesidor och nöjesbevakning.