För en tid sedan meddelade Matilda Ernkrans (S), som är minister med ansvar för högre utbildning och forskning, att regeringen ska fatta beslut om att utbilda alla lärare i sex och samlevnad.
Ämnet ska även få det nya namnet ”sex och relationer”, och bli obligatoriskt examensmål för alla som ska undervisa från förskoleklass och uppåt.
“Barn och unga ska få en rimlig bild av sex, och man ska få det av skolan, inte av porrindustrin” säger Ernkrans.
Tidigare har detta bara varit obligatoriskt för lärare som undervisar årskurs sex till åtta. Man kan tycka att det är för tidigt att prata om sex med förskolebarn, men självklart ska undervisningen anpassas utifrån åldrar. Det är absolut inte för tidigt att prata om relationer, samtycke, och kärlek med förskolebarn.
För självklart kommer barn att få reda på om sex innan de är tolv år gamla, oavsett om skolan är inblandad eller inte. Då är det viktigt att lärarna känner trygghet i hur man undervisar om dessa saker även för barn i yngre åldrar.
Framför allt är därför det som Ernkrans lyfter om porren en viktig del i detta beslut från regeringen.
I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier skriver barnmorskan Katarina Svensson Flood om hur hon i sitt jobb ofta möter unga tjejer som vittnar om att de känner sig pressade att tänja på sina gränser och anses tråkiga om de inte ställer upp på vissa saker under samlag. Hon menar också att den lättillgängliga internetpornografin är ett problem.
Porrindustrin skadar oss alla. Den skadar män, då porren kan ge en felaktig bild av vad sex är och hur det ska gå till. Den skadar kvinnor, självklart de som arbetar i industrin, och även kvinnor i allmänhet för att de kan uppleva sig tvungna att göra det ena eller det andra för att leva upp till de förväntningar på sex som porren skapat.
Givetvis finns det också exempel på fall där det motsatta sker.
I allmänhet präglas allas våra sexuella preferenser alldeles för mycket av porren. Att sexet ska vara på ett visst sätt, att våra kroppar ska se ut på ett visst sätt, att sexet ska ha ett visst tempo och innehålla viss spänning. Och så vidare.
Vi kan tro att vi föredrar en viss sak i sängkammaren, men möjligheten att verkligen utforska sin egen sexualitet försvåras enormt av porrkulturen i vårt samhälle.
Porren skadar därför självklart också barnen, som alltför tidigt i åldrarna kan komma åt porr på nätet.
Porrens skeva bild av hur sex fungerar kan sätta sig i medvetanden hos unga långt innan de har sin sexuella debut. Därför är det här beskedet från regeringen så himla viktigt.
Vissa vill hävda att det är torr moral att problematisera porren. Att porr handlar om att få vara fri i sin sexualitet, och att någon form av konservativa kyskhetsideal är porrens motpol. Så är det inte. En preferens (som att könet ska vara rakat eller att snoppen ska gå ända ner i halsen vid oralsex) är inte en preferens, om det präntats in oss från ung ålder att det är så det ska vara.
Vi är helt enkelt inte sexuellt fria i en värld där porren påverkar hela vår tillvaro som sexuella varelser.
Därför är det så angeläget att prata om sex, och att barn och unga får en nyanserad och pedagogisk undervisning i sex, samtycke, och relationer.
Sex kan vara vackert, stundvis fult, ofta svettigt, vått, hårigt, mysigt, fnissigt. Och framför allt ska sex vara skönt – för alla inblandade. Och vad som är skönt kan vara väldigt individuellt.
Detta är saker som du inte lär dig genom att konsumera porr.