På fredag är det första maj

Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, skriver regelbundet i NSD.

Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal,  skriver regelbundet i NSD.

Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2020-04-29 03:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var inte gammal när jag gick i mitt första förstamaj-tåg, men jag minns fortfarande hur stolt morfar var över att ha fått med sig både mig och mamma. 

Det var samling i centrala Luleå, stolta röda fanor som vajade i vinden, talkörer och mässingsorkester. Imponerande för en liten pojke och fortfarande är det en dag som ger både kraft och energi. 

På  första maj samlas vi och hämtar styrka hos varandra. Vi påminner oss om att tillsammans så är vi väldigt starka. Allt det som morfar visste och ville dela med sig av när han, i finkostym och slips, fick med mig på min första förstamaj-demonstration.

Men aldrig hade morfar kunnat föreställa sig det läge vi är i nu. Att vi avstår från att demonstrera på gator och torg – av solidaritet och omsorg om varandra. Men morfar hade gillat lösningen – för första maj  är inte inställt. Nej, arbetarrörelsen tar förstås högtidsdagen till sociala medier istället. Där kan vi samlas även i coronatider.

Och samlas behöver vi. Utöver det personliga lidande som följer i spåren av sjukdomen covid-19 så är pressen på det svenska samhället just nu enorm. 

I frontlinjen i kampen finns medlemmarna i Kommunal som under enormt svåra förhållanden går till jobbet och ser till att Sverige fortsätter fungera. Aldrig tidigare har vi fått så tydliga bevis hur viktig välfärden är – och att konsekvenserna av misskötsel blir så allvarliga. 

Jag tror att alla vet att läget inom äldreomsorgen varit tufft länge. Sveriges beslutsfattare har under lång tid genomfört nedskärningar som pressat de anställda till det yttersta och Kommunals undersökningar visar att samtidigt som det är en kronisk underbemanning i äldreomsorgen så är nästan var tredje av de som jobbar tillfälligt anställda.

Faktum är att pengarna skulle ha kommit för länge sedan och att Sverige då hade klarat coronakrisen mycket bättre. Men när den nu pågående akuta krisen är över då måste de långsiktiga, rejäla, investeringar som vår fantastiska svenska välfärd behöver genomföras. 

På samma sätt som det svenska näringslivet nu får tillskott är dags för motsvarande miljarder till välfärden – och ska vi lyckas med det måste vi i arbetarrörelsen lyfta fram vår samhällsvision till praktisk politik.

I veckan har jag gjort en filminspelning och det är förstås Kommunals kanaler som gäller om man vill se och höra mitt förstamaj-tal. 

Jag hoppas du gör det. Och att vi är många som visar vårt stöd för en stark välfärd – grunden för ett starkt samhälle som håller ihop.