Liten men naggande god

Det går att bedriva konkurrenskraftig industriell verksamhet även i små kommuner i Norrbottens inland.

"Vi har många spännande år framför oss", säger Niclas Hökfors, toppnamn på Socialdemokraternas valsedel inför höstens kommunfullmäktigeval i Överkalix.

"Vi har många spännande år framför oss", säger Niclas Hökfors, toppnamn på Socialdemokraternas valsedel inför höstens kommunfullmäktigeval i Överkalix.

Foto: Herman Öberg/Maria Engström Andersson

Ledarkrönika2022-03-03 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Överkalix är en kommun som kan beskrivas som liten men naggande god.

Med 3 252 invånare är Överkalix en av landets minsta kommuner sett till befolkningens storlek. Bara sex av landets sammanlagt 290 kommuner har färre invånare. Men denna lilla kommun har numera en urstark arbetsmarknad.

"Vi har låg arbetslöshet och ett differentierat näringsliv", berättar Niklas Hökfors (S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, när jag träffar honom i kommunhuset på Storgatan i Överkalix. 

Det socialdemokratiska partiet lanserar nu honom som nytt toppnamn på valsedeln inför kommunfullmäktigevalet 11 september i år. 

Om partiet får fortsatt förtroende är det Hökfors som ska axla ansvaret som ordförande i kommunstyrelsen efter S-veteranen Anne Jakobsson, som meddelat att hon kommer att avgå efter höstens val och talat om att det behövs en generationsväxling i lokalpolitiken.

Hökfors är en representant för generationsskiftet och förnyelsen. 

Han har en bakgrund som egenföretagare och redovisningskonsult sedan 30 år tillbaka. Och näringspolitiken är något som ligger honom extra varmt om hjärtat.

Hökfors talar engagerat om allt positivt som sker i Överkalix just nu. Industriföretaget Isolamin, som bland annat producerar hotell- och lägenhetsmoduler, har fått ett rejält lyft

Isolamin har idag ungefär 100 anställda i Överkalix, vilket betyder jättemycket i en kommun av Överkalix storlek. 100 jobb i lilla Överkalix motsvarar ungefär 2 400 jobb i residensstaden Luleå.

"Jag är övertygad om att Isolamin står för framtidens sätt att bygga. Företaget har alla förutsättningar att fortsätta växa i framtiden", säger Hökfors.

Hökfors välkomnar även de planerade investeringarna för att bygga ut vindkraften i kommunen. 21 februari fick företaget Vasavind klartecken att bygga en vindkraftspark på Hällberget, cirka tre mil från centrala Överkalix. 

Inom några år kan 57 vindsnurror vara på plats för att förse både industrier och hushåll med utsläppsfri, förnybar energi. 

"Det är positivt att investeringen, som har brett stöd i kommunfullmäktige, nu kan komma till stånd", säger han.

Glädjande är också att besöksnäringen börjar komma igång. 

Pandemiåren har varit ett hårt slag för turismen i hela Sverige, inklusive Överkalix. Men nu ljusnar det även i Norrbottens inland. Hotellet i centrala Överkalix, vars tidigare ägare gick i konkurs 2020, har fått en nystart med en ny entreprenör.

"Det märks konkret i samhället att turisterna har återvänt och rör sig längs gatorna. Samtidigt har överkalixborna åter fått en plats där de kan äta, träffas och umgås", säger Hökfors.

Dessutom planeras och genomförs nya aktiviteter för att dra ännu större turistströmmar till Överkalix. Ett exempel är jättearrangemanget Montane Lapland Arctic Ultra – ett extremt tufft och långt vinterlopp. 

Startskottet går söndag 6 mars och tävlingen lockar deltagare, ledare och medföljande supportrar från hela världen.   

Det innebär inte att det är enbart fest och glam i kommunhuset. Befolkningsutvecklingen har länge varit ett bekymmer för Överkalix. 

Hökfors menar dock att Överkalix alla chanser att bli ett attraktivt boendealternativ för fler. 

"Vi är hemmablinda och behöver tala mer om allt bra som vi har, om det goda livet i Överkalix. Vi har en skola där barn kan gå hela vägen från förskolan till nian. I samma område som skolan finns ungdomsgård, tennisplan, fotbollsplan, sporthall, ishall och annat. Tänk vilken fördel det är för en barnfamilj att allt finns samlat och är så nära", säger han.

"Small is beatiful" (litet är vackert), sa även ekonomen E.F Schumacher på 1950-talet

Det stämmer förvisso inte alltid. Även små samhällen har sina utmaningar och bekymmer. Men det finns, som Hökfors helt riktigt påpekar, goda tillväxtmöjligheter också för en mindre kommun som Överkalix.

Till exempel visar ju Isolamin att det går att utveckla konkurrenskraftig industriell verksamhet i en glesbygdskommun, långt från de stora marknaderna i södra Sverige. Allt behöver bevisligen inte ske i och runt de större städerna.

Med sitt strategiska läge – mitt i hjärtat av Norrbotten, för att citera en gammal kommunslogan – har dessutom Överkalix goda utsikter att höra till de kommuner som kan lyckas under de kommande åren.

Hökfors räknar med att hans kommun ska kunna dra nytta av den gröna nyindustrialiseringen i regionen.  Hybrit i Gällivare, H2 Green Steel i Boden, gruvan i Kaunisvaara och andra stora projekt kommer att ge draghjälp till jobb och företagande även i Överkalix.

"Vi kan inte bara se på det som sker innanför kommungränsen. Det som nu sker är en jättechans för hela norra Sverige. Vi har många spännande år framför oss", säger Hökfors.