Nu har jag sett framtiden. På riktigt.
Under de senaste åren har jag läst mängder av artiklar om Northvolts etablering i Skellefteå och den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige – icke minst mångåriga NSD-reportern Jonny Vikströms initierade texter på sajten "Framtidsfabriken".
Jag har förstått att det som sker är stort och omvälvande. Men det är först nu, när jag själv besökt Skellefteå, som jag börjar inse vidden av förändringen.
Industriområdet är inte bara stort utan megastort. Någon säger att det blir lika stort som hela Gamla stan i Stockholm. En annan berättar att det är jämförbart med 40 fullstora fotbollsplaner.
Det formligen kokar av människor och aktivitet på området och i alla anläggningar, när Anders Thor, ansvarig för samhällsfrågor hos Northvolt, visar runt.
Jag och två andra ledarskribenter (Linda Westerlind från Folkbladet i Umeå och Daniel Swedin från LO-ägda Arbetet) får spana in hela produktionsprocessen från ax till limpa. Limpan – produkten – är i det här fallet världens mest hållbara batterier för elfordon.
Tusentals människor är redan engagerade i den snabbt expanderande verksamheten och fler ska det bli.
Allt började som en idé hos ett par driftiga entreprenörer – Peter Carlsson och Paolo Cerruti – för bara sex år sedan.
De insåg tidigare än de flesta att Parisavtalet 2016, när världen enades om att minska koldioxidutsläppen, skulle tvinga fordonsindustrin att ställa från miljöskadliga bensin- och dieselmotorer till ren eldrift.
Följaktligen kommer världen att behöva massor av batterier för elfordon – det vill säga det som Northvolt gör. Företagets mål är att på ett miljövänligt och samhällsmässigt rättvist sätt skapa grönast möjliga batteriteknik.
Den gröna omställningen och Parisavtalet har helt enkelt skapat en ny stor global marknad.
Northvolt är dessutom noga med att understryka att hållbarhetstänkandet ska genomsyra allt som görs i företagets namn.
Till exempel blev det ett väldigt hallabalo när det visade sig att en del tvivelaktiga underleverantörer och aktörer fått jobb under bygget av fabriken i Skellefteå.
"När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet", säger Anders Thor.
Nu har företaget agerat och gjort en uppgörelse med fackförbundet Byggnads för att undvika fler liknande händelser, vilket är bra.
Hållbarhet handlar ju inte bara om klimatet utan också om att se till att alla anställda har anständiga arbetsvillkor. Tyvärr finns ju risken att även kriminella element och skumraskfigurer ser "affärsmöjligheter" när det investeras miljarder i norra Sverige.
Det är eldsjälarna Carlsson och Cerruti som gått i spetsen för Northvolt. Men det är samtidigt viktigt att säga att det svenska samhället spelat en viktig roll för att de kunnat förverkliga sina idéer.
"It takes av village to raise a child", som det engelska uttrycket lyder.
Till exempel har det betydelse att Sverige har ett utbildningssystem som levererar skickliga ingenjörer, att det finns bra grundforskning, lång erfarenhet av att bedriva processindustri, ett stabilt energisystem samt en nära samverkan mellan politik, näringsliv och universitet.
Det är också förklaringen till att Sverige under de tre senaste åren rankats som världens näst mest innovativa land av FN-organet Wipo.
Det kan vara svårt att tro det när man hör högerpartiernas litanior inför höstens val. Men Northvolt och andra delar av den gröna nyindustrialiseringen i norr visar att det faktiskt går att utveckla nya företag, affärsidéer och verksamheter i det S-styrda Sverige.
Noterbart är dessutom att sysselsättningsgraden i Sverige nu ligger på högre nivåer än före pandemin. Under februari minskade arbetslösheten med mer än 96 000 personer jämfört med samma månad 2021.
Det saknas visserligen inte näringspolitiska utmaningar inför framtiden. Kompetensförsörjningen är en fråga. Infrastrukturen runt de nya industrierna är en annan. Behovet av mer el och utbyggda elnät är ett tredje exempel. Snabbare tillståndsprocesser är ett fjärde.
Därför gäller det att samhället och politiken fortsätter att vara på tå. Det behövs ett samspel mellan folkvalda, företagare och forskare även i fortsättningen.
Entreprenörerna fixar inte utvecklingen på egen hand hur smarta de än är. Även politiska beslut om infrastruktur, utbildning och samhällsservice kommer att vara viktiga för att skapa jobb och fortsatt ekonomisk tillväxt.