Norrbottningarna levererade

Den gröna nyindustrialiseringen stod i fokus under S-kongressen.

De norrbottniska representerna har gjort avtryck på besluten under S-kongressen i Göteborg. På bilden syns Claes Nordmark, Carina Sammeli, Helena Stenberg, Anne Jakobsson, Therese Olofsson, Patric Lundström, Emmeli Nybom, Fredrik Bruhn, Nina Waara, Mats Taaveniku, Tommy Nilsson, Fredrik Lundh Sammeli, Anders Öberg, Béatrice Öman, Susanne Andersson, Erika Frank, Anna Lundberg och Isak Utsi.

De norrbottniska representerna har gjort avtryck på besluten under S-kongressen i Göteborg. På bilden syns Claes Nordmark, Carina Sammeli, Helena Stenberg, Anne Jakobsson, Therese Olofsson, Patric Lundström, Emmeli Nybom, Fredrik Bruhn, Nina Waara, Mats Taaveniku, Tommy Nilsson, Fredrik Lundh Sammeli, Anders Öberg, Béatrice Öman, Susanne Andersson, Erika Frank, Anna Lundberg och Isak Utsi.

Foto: Olov Abrahamsson

Ledarkrönika2021-11-07 15:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Veni, vidi, vici (jag kom, jag såg, jag segrade) är ett latinskt uttryck som Julius Caesar lär ha uttalat efter segern i slaget vid Zela år 47 f.kr.

Det är ord som även de norrbottniska ombuden kan använda sig av efter S-kongressen i Göteborg. Tillsammans med sina partikamrater från övriga skogslän (Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg) har de gjort tydliga avtryck i kongressbesluten.

De har fått igenom en rad av sina yrkanden – bland annat för att underlätta den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige.

∎ Energiproduktionen ska säkerställas och den regionala överföringskapaciteten byggs ut så att tillgång till energi inte blir ett hinder för industrins fortsatta expansion. 

∎ Tillståndsprocesserna måste bli mer förutsägbara och ta särskilt hänsyn till investeringar som främjar klimatet.

∎ Finansieringsmöjligheten för näringslivs- och industriinvesteringar i glesbygd behöver öka och tillgången till investeringskapital för små och medelstora företag förbättras. 

∎ Transportstödet måste utvecklas så tillverkningsindustrin inom stödområdet kompenseras för de långa avstånden till marknaden.

∎ Lärcentra ska finnas varje kommun och uppdraget till högskolor och universitet att erbjuda utbildningar vid dessa bör förtydligas. 

Glädjande är också att flera av de socialdemokratiska statsråden redan är med på noterna och på olika sätt är engagerade för utvecklingen i norra Sverige. Under kongressen fick jag tillfälle att byta några ord med några av dem. (Kolla gärna på alla filmklipp och intervjuer via Ledarbloggen på NSD-webben.) 

Matilda Ernkrans (minister med ansvar för forskning och högre utbildning) beskrev hur regeringen satsar på både Luleå tekniska universitet och rymdverksamheten i Kiruna.

∎ Infrastrukturminister Tomas Eneroth berättade om hur han vill påskynda vissa redan beslutade infrastrukturinvesteringar i regionen. Han nämnde särskilt Malmbanan, Malmporten och Norrbotniabanan.

∎ Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tryckte på vikten av mer arbetsmarknadsutbildning och andra samhällsinsatser för att möta de växande arbetskraftsbehoven i norr.

Även för nya partiordföranden Magdalena Andersson är den gröna nyindustrialiseringen en huvudfråga. Hon ägnade den ett särskilt avsnitt i sitt stora linjetal under kongressen.

"Vi ser nu upptakten på en grön industriell revolution i Sverige. Koldioxidfri stålproduktion. Batterifabriker. Eldrivna tunga lastbilar. Tiotusentals nya arbetstillfällen. Bara i Norrbotten planeras nu gröna investeringar på upp till 700 miljarder kronor.  Där svettas kommunalråden. Inte över utflyttning eller arbetslöshet. Utan över hur snabbt man kan bygga bostäder, skolor, vägar och allt annat som hör utveckling till", sa Andersson.

Hon pekade på att det är en utveckling som ställer nya krav – till exempel behövs investeringar i bredband, bättre mobiltäckning, nya gruvor, infrastruktur, energisystem och utbildning av arbetskraft. 

För att få fart på omställningen vill S-ledaren ha en kraftig utbyggnad av de gröna statliga lånegarantierna.

"Jag talar om minst 100 miljarder kr nästa mandatperiod", underströk Andersson i sitt linjetal.

Det känns som att kongressombuden och Andersson formulerat en politik som är smart, verklighetsförankrad och framtidsinriktad, samtidigt som den borde kunna vinna folkligt förtroende.

Beskeden från Andersson och kongressen visar att den gröna omställningen inte handlar om att klä sig i säck och aska. Arbetarrörelsens traditionella kamp för jobb, generell välfärd och regional utveckling går att förena med en aktiv klimatpolitik.

Innovationer och investeringar i ny miljövänlig teknik, som innebär nya jobb och industriell tillväxt, är ett sätt att möta klimatkrisen.