Sommaren 2007 ställde sig 69 socialdemokratiska, centerpartistiska och moderata kommunalråd i norra Sverige bakom ett gemensamt upprop.
Med viss skärpa underströk de att det är orimligt att ha samma strandskyddsregler i glesbebyggda Norrlandskommuner som hårt exploaterade områden i Stockholm eller på västkusten.
Det måste vara möjligt med lokala variationer när det gäller byggandet i strandnära lägen, markerade de norrländska kommunalråden.
De pekade på att det går att bygga betydligt mer längs stränderna i kommuner som Arjeplog, Pajala, Jokkmokk och Överkalix utan att det äventyrar viktiga miljö- och friluftsintressen för den breda allmänheten.
I inlandskommunen Arjeplog finns till exempel hela 8 767 sjöar som till ytan är större än en hektar. Det betyder att det finns hela 2,5 kilometer strandremsa per kommuninvånare!
Sedan kommunalråden skrev sitt upprop har det nu gått fjorton långa år. Under denna period har strandskyddsfrågan stötts och blötts av både S-märkta och borgerliga regeringar.
Efter valet 2018 kändes det som att frågan äntligen var på väg att få en lösning när S, C, L och MP gjorde upp om Januariavtalet och tillsatte en utredning om ett differentierat strandskydd.
I början av 2021 var utredningsbetänkandet klart och reaktionerna från glesbygdskommunerna har överlag varit positiva.
Kommunalrådet Birgitta Larsson (S), Gällivare, är en av dem som välkomnar förslaget. I en intervju hos P4 Norrbotten påpekar hon att det inte finns någon risk för överexploatering i Malmfältskommunen.
"Vi är en stor kommun och har många byar utspridda i kommunen", säger hon.
Efter att Januariavtalet nu fallit blåser emellertid Miljöpartiet upp till ny och fortsatt strid om strandskyddet.
I debattartiklar och insändare framställer det utredningsförslaget som värsta hotet mot allemansrätten och den biologiska mångfalden.
Det är tydligt att Miljöpartiet ännu inte förstått de tydliga signaler som väljarna i skogslänen gav 2018.
Bara 2,8 procent av norrbottningarna röstade på Miljöpartiet i riksdagsvalet. Många väljare anser helt enkelt att Miljöpartiet inte förstår vanligt folk, vilket även påpekades i de grönas egen valanalys.
Valresultatet 2022 kommer inte att bli bättre om Miljöpartiet fortsätter att slå vakt om stelbenta och fyrkantiga strandskyddsregler.
Det är inte vettigt att fortsätta ha samma strandskydd i Storuman som i Sandhamn. Det lokala inflytandet både kan och bör bli större.
Det måste bli lättare att bygga att bygga i regioner som har gott om stränder och lågt bebyggelsetryck.