Mediet är inte budskapet
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Genom att uppträda i tv kunde man till exempel demonstrera hur modern och allmänt framåt man var. I Sverige blev Olof Palme den förste tv-politikern.
Att mediet skickar ett budskap om modernitet verkar sedan aldrig riktigt ha blivit inaktuellt. Carl Bildt gjorde det med Internet på 1990-talet. Nu senast i EU-valet för ett par veckor sedan har kandidaterna twittrat och bloggat och chattat intill utmattning.
Events (så kallas politiska möten numera) har marknadsförts på Facebook och videoklipp lagts ut på YouTube. Allt efter modell från Barack Obama. Och nyhetsredaktionerna hängde förstås på med eget twitter.
Särskilt de stora partierna med gott om resurser men för tillfället ont om idéer trodde tydligen att de enkelt kunde kopiera Obamas presidentkampanj 2008 med dess fokus på Internet och sociala medier.
Men de glömde något. Själva budskapet. "Agera för förändring" och "Använd din röst för Sveriges bästa" räckte inte riktigt för att övertyga väljarna, trots draghjälp av Facebook, Twitter, YouTube, Flickr och Bloggy. Vilket visade sig i valresultatet.
Lärdomen är väl möjligen att den som försöker uttrycka sin modernitet genom medier trots allt måste ha något mera att komma med. Det hade Obama, efter åtta tröstlösa Bush-år. Ett medium utan innehåll signalerar i längden däremot bara - just det, trötthet och tomhet.
Att partiernas exploatering av nätets alla sociala kontaktmöjligheter indirekt kan ha bidragit till ökat valdeltagande är en intressant hypotes - men väntar fortfarande på att bevisas.
"Två trötta spelare som tror man kan spela på rutin. Inga kreativa anfallsvinklar", sammanfattade Helena Svärd på reklambyrån ANR BBDO i tidningen Resumé.
Vi får se om eftervalsanalyserna bekräftar den insikten. Om EU-valet, som många tror, var genrepet inför riksdagsvalet 2010 kan vi förmodligen vänta oss mera twitter och youtubande - men knappast några nya intressanta budskap. I så fall är det öppet mål för hungriga nykomlingar som piratpartiet med ett angeläget politiskt ärende.