Med pandemin kommer nya arbetsmiljöproblem

Sonia Ericstam är jurist. Hon har genomgått Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare.

Anledningarna till det ökade hemarbetet är flera. Folkhälsomyndighetens rekommendation att den som kan bör jobba hemifrån är en av dem.

Anledningarna till det ökade hemarbetet är flera. Folkhälsomyndighetens rekommendation att den som kan bör jobba hemifrån är en av dem.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarkrönika2020-10-05 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet ännu inte på vilka sätt pandemin kommer att förändra samhället långsiktigt. Att fler kommer att byta sin arbetsplats från kontoret till hemmet är dock inte en särskilt vågad gissning. 

Under pandemin har fokus legat på den stora andel av befolkningen som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, vilket varit befogat. Dessa personer har löpt större risk än de som kunnat jobba hemifrån att smittas av viruset. Alla insatser för att skydda deras hälsa har varit värdefulla.

Situationen för den grupp som arbetar hemifrån, både de personer som redan innan pandemin gjort det och de som börjat göra det har inte på samma sätt uppmärksammats. Antagligen beror det på att gruppen tidigare dels varit liten, dels i allra störst utsträckning bestått av en högutbildad medelklass. 

Siffror från undersökningsföretaget KantarSifo från i våras visar att andelen svenskar med förutsättningar att jobbar hemifrån som också gjorde det innan pandemin var ca 15 procent. Undersökningen visade att andelen arbetstid som utfördes hemifrån i denna grupp ökat till 57 procent i april i år. 

Av de som kan arbeta hemifrån uppgav då 94 procent av de som tillfrågats i undersökningen att de gjorde det i någon utsträckning.

Anledningarna till det ökade hemarbetet är flera. Folkhälsomyndighetens rekommendation att den som kan bör jobba hemifrån är en av dem. 

Det är heller inte osannolikt att många som för första gången testat på att jobba hemifrån trivs med det och gärna fortsätter jobba så. Fördelarna med ett välfungerande hemarbete är flera och ska inte underskattas. 

Om det ökade hemarbetet kommit för att stanna är en möjlig utveckling att många arbetsgivare kommer att rationalisera bort kontorskostnader, vilket i sin tur kan komma att leda till ett ytterligare befästande av hemmakontoret.

Det finns anledning att tänka att gruppen hemarbetande i framtiden inte längre enbart kommer att bestå av de allra mest högavlönade och välutbildade. Om hemarbetandet sprider sig i samhället kommer det inte längre enbart vara de som bor på stora ytor med tillgång till ergonomi på hemmaplan som tar med sig arbetet hem. 

Trångboddhet och ja, faktiskt, tillgång till internet och arbetsmaterial kan bli faktorer som påverkar arbetssituationen. 

Arbetsgivarens ansvar vid en utveckling där arbetsplatsen flyttas till hemmet måste uppmärksammas för att motverka att nya arbetsmiljöproblem uppstår i ett arbetsliv post covid-19.