Under torsdagseftermiddagen valdes Magdalena Andersson till ny socialdemokratisk partiordförande.
Många framhåller hennes insatser som ekonom och framgångsrik finansminister. Sverige hör till de EU-länder som har de absolut starkaste statsfinanserna. Anderssons finansministerkollegor i Tyskland och Frankrike torde se med avund på den låga statsskulden i Sverige.
Men Andersson är inte en torr kamrer som bara kan hålla ordning på debit och kredit. Hon har också stark förankring i arbetarrörelsens organisationer och värderingar. Plus många kvaliteter som både debattör och agitator.
Som chef för Finansdepartementet har det inte varit så lätt att få visa prov på dessa färdigheter. Men ibland har hon fått kliva ur den strikta finansministermunderingen och hålla ideologiska brandtal.
Som en av få journalister fanns jag på plats när Magdalena Andersson ställde sig i talarstolen på SSU:s jubileumskongress i Älvsjö 2017.
Hon trollband de 249 unga ombuden från de 26 SSU-distrikten och höll blev ett tal i linje med Tage Erlanders och Olof Palmes klassiska tankar om det starka samhället.
Hon pekade på att den demografiska utvecklingen kräver att bygget av ett starkare välfärdssamhälle går före stora skattesänkningar.
"Vi lever längre, fler blir äldre och det föds samtidigt många barn. Under de två kommande mandatperioderna innebär det att det behövs 700 nya förskolor, 400 grundskolor, 100 nya vårdcentraler och 25 000 nya äldreboendeplats. Vi behöver samtidigt öka antalet anställda i kommunerna och landstingen med över 150 000 personer. Det handlar om tusentals nya förskollärare, barnskötare, lärare, fritidspedagoger, vårdbiträden, fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare", sa Andersson.
Följaktligen krävs också större investeringar i välfärden för att klara de ökande behoven, underströk hon.
"Gör vi inte det är det i praktiken samma sak som att skära ned. Då får vi större barngrupper, fler barn i skolklasserna och mer stressad hemtjänstpersonal. Det skulle minska friheten för våra barn och våra äldre och samtidigt göra det svårare för alla att jobba. Det är vad valet handlar om – deras skattesänkningar eller våra investeringar i ett starkare samhälle", avslutade Andersson och tydliggjorde rågången mellan skattesänkarhögern och socialdemokratin.
Detta är dessutom ett budskap som inte minskat i aktualitet under de senaste åren. Pandemin har blottat bristerna i äldreomsorgen, sjukvården och krisberedskapen.
Till exempel har coronakommissionen uppmärksammat de strukturella problemen inom äldrevården som fanns redan för covid-19 och nu blivit än mer synliga.
Det är heller inget man fixar genom ett nytt jobbskatteavdrag á la Moderaterna. Det är betydligt smartare att istället använda dessa 24 miljarder kronor för att förbättra villkoren och arbetsmiljön för personalen inom hemtjänsten och på landets äldreboenden. Eller för att fortsätta utbyggnaden av polisen och rättsväsendet, för att nämna ett annat angeläget behov.
Just nu står Socialdemokraterna och stampar på runt 26 procent i opinionsmätningarna. Men rimligen borde det gå att vinna ökat folkligt stöd för en klassisk socialdemokratisk politik som prioriterar investeringar i trygghets- och välfärdssystemen före stora skattesänkningar.
Magdalena Andersson har alla förutsättningar att ge socialdemokratin en ideologisk nytändning och ett lyft inför valet 2022.
Ulf Kristersson & Co kan se fram emot en tuff match med den socialdemokratiska statsministerkandidaten.