Magsurt om fackets menskampanj

Liberala Expressens reaktion var märkligt magsur.

"Vi behöver bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin", anser fackförbundet IF Metall.

"Vi behöver bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin", anser fackförbundet IF Metall.

Foto: TT

Ledarkrönika2021-06-09 17:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

På internationella kvinnodagen inledde fackförbundet IF Metall en kampanj för "ett menskligare arbetsliv". 

"Vi behöver bryta tystnaden och öka kunskapen om mens i industrin", skrev Marie Nilsson, förbundets ordförande i tidningen Arbetet.

Kampanjen möttes av en märklig och magsur kommentar på liberala Expressens ledarsida, som menade att "prat om hedersbrott borde gå före mensprat".

Det ena utesluter dock inte det andra. Det är och förblir givetvis viktigt att ta fajten mot förtryckande normer och värderingar, vilket påpekats många gånger på denna ledarsida, bland annat i en text på Fadimedagen 21 januari.

Men det är inte helt onaturligt att ett fackförbund som IF Metall prioriterar och uppmärksammar arbetsmiljöproblem på internationella kvinnodagen. 

Snarare är det närmast en skyldighet att fackliga organisationer sätter fingret på brister i arbetslivet. Och dit hör utan tvekan hanteringen av mens på många industriarbetsplatser.

En undersökning bland IF Metalls medlemmar, utförd av Novus, visar att:

Mer än varannan menstruerande kvinna har någon gång de senaste två åren gått till jobbet trots att hon borde vara sjukskriven på grund av mens. 

Var tredje menstruerande kvinna uppger att hon, under de senaste två åren, har behövt sjukskriva sig på grund av mens. 

Var tredje yrkesverksam kvinna som menstruerar har upplevt en kränkande jargong om mens i sitt arbetsliv. 

Mer än var tionde menstruerande kvinna uppger att hon inte har möjlighet att gå ifrån sitt arbete för att byta mensskydd.

Av tradition talas det inte så mycket om sådant i gruv- eller stålindustrin. På mansdominerade arbetsplatser är det helt andra frågor som har stått i fokus.

Men nu växer andelen kvinnor i industrin. Andelen kvinnliga arbetare inom gruvnäringen har ökat från sex procent till 17 procent år 2018. I stålindustrin är siffran numera 19 procent.

21 procent av medlemmarna i IF Metall är kvinnor, vilket innebär att förbundet faktiskt är det tredje största kvinnoförbundet inom LO.

Följaktligen är det varken konstigt eller anmärkningsvärt att IF Metall ägnar internationella kvinnodagen eller andra dagar åt att lyfta arbetsmiljöproblem som berör många av förbundets medlemmar. 

På en del arbetsplatser har IF Metalls kampanj dessutom börjat ge resultat. Verkstadsföretaget Meritor i Lindesborg hör till dem som nu tänker införa gratis menskydd.

"Det är jättesmå pengar för en investering som vi får ut något positivt av", säger platschefen Kent Blom till Nerikes Allehanda.

Så resonerar kloka och framsynta industriföreträdare i Sverige 2021. Det bör Expressens ledarskribenter se och lära av.