Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges. Ordspråket är den danske 1800-talsfilosofen Sören Kierkegaards och det har fått ny relevans.
Lika frustrerande som det är att behöva fatta livsavgörande beslut för att först långt senare veta hur livet blir, lika svårt är det nämligen att mitt i en brinnande kris utvärdera den. Det anser inte moderatledaren Ulf Kristersson som i veckan i en debattartikel (DN 18 maj) krävde att en coronakommission tillsätts innan sommaren.
Att de svenska dödstalen hittills varit höga och att den svenska smittskyddslinjen skiljt sig från andra länders har gjort att Sverige uppmärksammats utomlands, såväl i våra grannländer som på andra sidor av jordklotet. Ingen av dem som pekar mot Sverige vet dock ännu vilken fot de ska stå på i sina åsikter om den svenska strategin.
I början av maj meddelade statsminister Löfven att en kommission ska tillsättas för att utvärdera hanteringen av coronakrisen.
Under våren har de partipolitiska konflikterna lagts åt sidan. Det är hedrande att politikerna fokuserat på det som är viktigast just nu: att rädda liv, såväl från att gå under av viruset som vid den ekonomiska ruinens brant.
Även när det gäller tillsättandet av en coronakommission är partierna överens om mycket. Den springande punkten är när kommissionen ska påbörja sitt arbete.
Kristersson, tillsammans med L och KD, vill ha den på plats omedelbart. Enligt S måste det vänta tills den akuta krisen är över.
I en radiodebatt mellan Ulf Kristersson och den socialdemokratiske inrikesministern Mikael Damberg (P1 Morgon 19 maj) sa Kristersson att ingen tid i utvärderingsarbetet får gå förlorad och att krisen måste dokumenteras i realtid.
Damberg svarade att ett omedelbart tillsättande av en kommission kan uppfattas som att man blåser faran över och riskera viktiga resurser från sjukvården.
Att åtgärder för att exempelvis skydda de äldre måste till omedelbart är de överens om.
Egentligen är det svårt att riktigt se konfliktlinjen. Kanske kan den förstås bättre genom en snegling mot de senaste opinionssiffrorna.
De visar att stödet för S ökat markant under de senaste månaderna, samtidigt som stödet för M och övriga borgerliga partier minskat eller legat på en oförändrad nivå. Att Kristersson i kör med andra borgerliga partier kräver en omedelbar kommission får närmast förstås som ett gällt rop på uppmärksamhet.
Det går att ha viss sympati för en partiledare i opposition som av de oskrivna regler som just nu gäller är politiskt bakbunden. Men han får ända välja sina strider.