Sedan 2016 har polisen på uppdrag av regeringen fört statistik över bekräftade skjutningar och sprängningar i Sverige. Det står nu klart att 2020 blir det mörkaste året hittills.
Visserligen minskade antalet sprängningar något. Men antalet skjutningarna pekar dessvärre i en annan riktning. Den som nagelfar statistiken kan dock se att det finns stora regionala skillnader.
Tidigare har det talats mycket om problemen i Malmö. Men faktum är att antalet skjutningar i Malmö minskat markant under de senaste åren. Malmö är inte längre det stora problemet.
Den från början hånade kampanjen "Sluta skjut" (som bygger på samverkan mellan polisen, kriminalvården och Malmö kommun) har gett resultat. Till exempel finns nu ett nära samarbete mellan polis och socialtjänst för att tidigt upptäcka barn och ungdomar som riskerar att hamna i kriminella eller våldsbejakande miljöer.
Kombinationen av polisiära och sociala, förebyggande, insatser har uppenbarligen haft effekt, vilket är hoppingivande.
Lika upplyftande är tyvärr inte situationen i Stockholm. Där har skjutningarna ökat med hela 79 procent under 2020. Regionen svarar för nästan hälften av alla anmälningar om grovt vapenbrott i hela Sverige.
Det är givetvis mycket allvarligt. Men det är ingen ödesbestämd utveckling. Exemplet Malmö visar att det går att bryta trenden, minska det dödliga våldet och pressa tillbaka gängkriminaliteten.
Nu sker också en kraftig utbyggnad av polisväsendet i hela landet, inklusive Stockholm. Det finns nu sammanlagt 20 900 poliser, inklusive polisaspiranter, vilket är ett nytt rekord för antal poliser, rapporterar Polisen på sin hemsida.
Det gör att det finns fler goda krafter som kan ta sig an problemen.
Samtidigt utrustas polisen hela tiden med nya verktyg för att kunna hantera gängkriminaliteten och annan brottslighet. Till exempel har polisen fått utvidgade möjligheter att kunna avlyssna krypterad mobilkommunikation hos grovt kriminella.
Vidare har det skett en rejäl utökning av kameraövervakningen i särskilt utsatta områden.
Om allt detta kombineras med ett antal lokala, sociala och förebyggande insatser så borde det vara möjligt att komma till rätta med problemen även i Stockholm.
Polis och kommunpolitiker i Stockholm borde därför ta ett rejält snack med Malmös socialdemokratiska kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh och polismästaren Stefan Sinteus.
Det som varit möjligt i Malmö för att minska gängvåldet borde vara genomförbart även i Stockholm.