IPRED och bloggupproren

Ledarkrönika2008-11-19 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Ingen som varit ute på nätet den senaste tiden har väl kunnat missa upproren kring IPRED-lagen. Gruppen "Stoppa IPRED" på Facebook har över 35 000 medlemmar. Letar du efter blogginlägg så hittar du nog mycket för att fylla några dygn med anti-IPRED propaganda.
I tidningarna benämns de som nätuppror och bloggbävning. Avsändarna och metoderna liknar debatten kring FRA. Någon lägger upp en grupp och massor av människor ansluter sig. Utan koppling till varandra och utan något möte eller gemensam organisation.
Att på det här sättet hinna samla människor för att påverka förslag innan beslutet tagits är häftigt. Men när debatten försvinner så blir retoriken lätt intetsägande och populistisk.

För med vem ska politikerna diskutera när det saknas någon som kan företräda missnöjet? Jag är emot IPRED-förslaget. Men jag vill inte att piratpartiet ska ta mitt namn på en lista och säga att jag håller med dem. För vi grundar våra beslut på ganska olika grunder.
Men det finns ett problem i att IPRED och FRA berör en generation som inte känner sig representerade i politiken. Det måste lösas på flera sätt. Ett sätt är att diskutera de frågor de tar upp.

För mig handlar tillämpningen av EU:s sanktionsdirektiv, IPRED, inte om den olagliga fildelningens vara eller inte vara. Utan om att företagen som tjänar pengar på att jag köper skivor eller filmer ska få leka polis i min dator. Till och med få befogenheter som inte polisen har.
Förslaget innebär att de kan tvinga internetleverantörerna att lämna ut vem som äger en IP-adress. Och genom den IP-adressen går det att spåra mina förehavanden på internet.

Det borde gå att likna med att ge alla butiker rätt att gripa och identifiera snattare. Erbjuda dem att betala ett skadestånd istället för att gå till domstol.
Det är inte schysst att tvingas välja mellan att betala en summa till butiken eller att stå emot Sveriges största butikskedja i domstol. Gäller det istället skivbolagsjättar så tror jag att det valet kan bli verklighet för många, helst unga, människor. Då hurrar inte jag för Sveriges rättssäkerhet.

Tekniken förändras utan att lagstiftandet hinner med. Redan idag kan man köpa anonyma IP-adresser, och den marknaden kommer knappast att minska om IPRED går igenom.
Så vi får ibland låtsas som att facebookgruppen är ett demonstrationståg och ta deras missnöje, kunskap och kritik på allvar.