HBO-dokumentären om QAnon gör att man häpnar

"Det går inte ens att föreställa sig vilken nivå av dumhet QAnon bygger på", skriver NSD-krönikören Jesper Bengtsson.
"Det går inte ens att föreställa sig vilken nivå av dumhet QAnon bygger på", skriver NSD-krönikören Jesper Bengtsson.

"Det går inte ens att föreställa sig vilken nivå av dumhet QAnon bygger på", skriver NSD-krönikören Jesper Bengtsson.

Ledarkrönika 3 april 2021 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillhör du dem som anser att den så kallade QAnon-rörelsen i USA är kraftigt förvirrad och mer än lovligt konspirationsteoretisk?

Jag gjorde det. 

 

Den 6 januari satt jag framför teven och såg stormningen av Kapitolium. Killen som klätt ut sig till shaman. Han som släpade en byst av nån gammal politiker genom representanthuset. Männen i svarta kläder som bar på buntband för att ta gisslan.

Jag trodde att jag förstod.

Men efter att ha sett HBO-dokumentären "Q: Into the storm" måste jag erkänna att jag haft fel. 

Det är ännu värre. Se den. Det går nämligen inte ens att föreställa sig vilken nivå av dumhet QAnon bygger på.

 

Allt började med att en anonym avsändare som kallade sig Q började posta kryptiska inlägg på nätet. Lösryckta meningar, bilder, citat och små uppmaningar till kamp mot den vänsterliberala eliten. 

Högerextrema konspirationsteoretiker blev snabbt övertygade om att Q var en högt uppsatt person som skickade kodade meddelanden till dem. Det uppstod en hel kultur på nätet där människor försökte tolka vad han egentligen menade med sina inlägg. 

Allt fler konspirationsteorier växte fram. Den mest kända är väl den som säger att eliten i Washington ingår i en stor pedofilring som samlas på nätterna tillsammans med saudiska prinsar för att äta småbarn. 

 

2017 ledde den konspirationsteorin till att en man gick in på pizzerian Comet Ping Pong i Washington och började skjuta omkring sig med ett automatvapen. 

När han senare greps av polis förklarade han att han var där för att rädda barnen från pedofilerna.

 

En teori säger att det är Donald Trump själv som är Q. Tusentals personer har ägnat dagar och veckor åt att jämföra Trumps tweets med Q:s inlägg. Ibland postas de nästan samtidigt. Det tar de som ett bevis. En penna dyker upp på en bild postad av Q. Är det inte Trumps penna?

Så letar de efter tecken. Trump gör tummen upp med några medarbetare. Och se på fan, om man ritar ett streck mellan deras tummar bildar det bokstaven Q!

 

Efter valet var det många som trodde att Trump skulle återta makten med hjälp av USA:s försvarsmakt. Tecknen från Q angav den kuppen till den 4:e mars.

Så förvånade de måste ha de måste ha blivit förvånade när inget hände. 

Och så förvånade de måste bli när de ser serien och det framstår som mer troligt att Q är en pensionerad officer som numera försörjer sig som grisfarmare på Filippinerna. 

Men det verkar inte spela någon roll. QAnon är en växande rörelse. Närmast religiös, med sitt teckentydande och sina tolkningar av Q:s vilja.

 

Jag tycker ni ska se "Q: In to the storm".

Sen den, och häpna.

Ämnen du kan följa