Framtiden finns i Boden

"Alla stjärnor på himlen står rätt just nu", säger kommunalrådet Claes Nordmark i ett samtal med NSD:s Olov Abrahamsson.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S), Boden, ser framför sig en enorm expansion i Norra Svartbyn. Inom bara några år ska den leriga tomten sjuda av jobb och grön nyindustrialisering.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S), Boden, ser framför sig en enorm expansion i Norra Svartbyn. Inom bara några år ska den leriga tomten sjuda av jobb och grön nyindustrialisering.

Foto: Ulrika Vallgårda

Ledarkrönika2021-09-24 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tisdag 23 februari 2021 var det klackarna i taket på kommunledningskontoret i Boden. Det nya bolaget H2 Green Steel meddelade att det kommer att bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning på en just nu ganska lerig tomt i Norra Svartbyn.

"Det här är det största som hänt sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal. Det förändrar Boden och Norrbotten för all framtid", utropade kommunalrådet Claes Nordmark (S) i en NSD-intervju.

På sikt handlar det om 1 500 anställda som ska jobba med produktionen av grönt stål och vid världens kanske största vätgasfabrik. 

Byggstart ska ske nästa år. 2024 ska produktionen vara igång och 2030 ska anläggningen ha nått full kapacitet. Då ska det varje år produceras fem miljoner fossilfritt stål i den nya stålstaden Boden.

Kringeffekterna blir enorma. Även handel, restauranger, service och andra lokala näringar får ett lyft när H2 Green Steel växer. Luleå tekniska universitet ges möjligheter att utveckla forskning och utbildningar på nya områden. 

Den snabba expansionen ställer emellertid nya krav på samhället. När jag träffar Claes Nordmark för ett snack i Boden Business Park beskriver han att det finns ett antal frågor som måste hanteras.

1. Kompetensförsörjningen. "Det behövs inflyttning för att klara arbetskraftsbehoven."

2. Infrastrukturen. "Till exempel behövs dubbelspår mellan Boden och Luleå för att kunna frakta det nya stålet till hamnen i Luleå."

3. Elnäten. "Det krävs förstärkningar i hela norra Sverige." H2 Green Steel kommer att behöva cirka 12 TWh redan år 2026, vilket motsvarar nästan all elproduktion i Lule älv. Till detta ska läggas behoven hos LKAB, SSAB och andra energikrävande industrier i regionen.  

4. Tillståndsprocesserna. "Det gäller att myndigheterna är på tå för att underlätta den gröna omställningen."

Vidare trycker kommunalrådet på behovet av statlig uppställning för Boden och andra kommuner som står inför den här typen av stora etableringar.

"Staten erbjuder ofta stöd till regioner när det är en negativ kris. Men det behövs även medel på statlig nivå till snabba investeringar i det offentliga vid positiva kriser", säger Nordmark – ett tema som han utvecklade i en NSD-krönika 20 september.

H2 Green Steel är dessutom inte det enda positiva som sker på arbetsmarknaden i Boden just nu. 

Nordmark beskriver även hur kommunen arbetar för att utveckla besöksnäringen, den redan stora hästverksamheten, återvinningen av olika former av avfall och annat.

Till exempel har Bodens Business Park på kort tid förvandlats till ett centrum för spelindustrin. Bland annat har spelutvecklingsföretaget Wanderword flyttat verksamhet från Seattle för att dra nytta av kompetensen i Boden.

"'Det är en verksamhet som växer snabbt. Idag finns 35 anställda vid spelföretagen i Boden och omkring 200 studenter som utbildar sig för jobb inom spelindustrin. Siktet är inställt på att det ska finnas 500 jobb och 700 studenter inom bara några år", berättar han.

Till detta ska läggas de senaste försvarsbesluten som inneburit nya jobb i den anrika militärstaden. Många grönklädda män och kvinnor rör sig på nytt på gator och torg i Boden.

"Alla stjärnor på himlen står rätt just nu", konstaterar Nordmark, vilket givetvis glädjande för Boden och hela Norrbotten.

Stommen för denna positiva utveckling är och förblir det lokala engagemanget (eldsjälar, entreprenörer och drivande politiker). Men det gäller också att statsmakterna är med i matchen. 

Staten kan inte fixa regional eller lokal tillväxt. Sverige är ingen sovjetisk planekonomi. Men statliga beslut kan hjälpa till. 

Arbetsförmedlingen, Svenska Kraftnät, Länsstyrelsen, Trafikverket, Naturvårdsverket, Tillväxtverket och andra statliga aktörer har därför alla nu ett ansvar för att dra sitt strå till stacken. 

Det finns skäl för närings-, arbetsmarknads-, utbildnings-, miljö-, infrastruktur-, energi- och finansministrar att spetsa öronen och lyssna ordentligt när Claes Nordmark pekar på vad som behövs.

Tiden är sedan länge förbi när Norrbotten behövde krispaket. Men nu behövs en samlad statlig politik för att underlätta den gröna nyindustrialiseringen och expansionen i norr.