Fake news på högsta politisk nivå

Författaren och frilansjournalisten Jesper Bengtsson skriver regelbundet om utrikespolitik på sidan 2 i NSD.

Relationen mellan USA:s Donald Trump och Kinas Xi Jingping kunde vara bättre.

Relationen mellan USA:s Donald Trump och Kinas Xi Jingping kunde vara bättre.

Foto: Susan Walsh/TT

Ledarkrönika2020-05-23 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fake news har nått en helt ny nivå under coronakrisen. Tidigare var det i första hand skumma trollsajter i Ryssland och Kina och en massa extrema grupper på nätet som spred dem. 

Nu är det ledarna för världens supermakter.

Okej, Trump och en del andra ledare har inte varit helt oävna på den saken tidigare. Men under coronakrisen har det handlat om politisk överlevnad, och det har gjort saken mångfalt värre. 

Tydligast har det varit i det ”blame game” som USA och Kina ägnat sig åt om krisens orsaker. Forskarvärlden verkar mer eller mindre överens om att viruset spreds från en matmarknad i Wuhan. Traditionen att blanda vilda och tama djur har flera gånger tidigare skapat nya virus. Inget nytt under solen.

Men dödligheten är större den här gången, liksom den globala spridningen.

Trump gjorde till en början alltför att spela ned detta allvar. Flera veckor in i pandemin hävdade han fortfarande att USA hade det under kontroll. När det inte blev så skyllde han på Kina.

För ett par veckor sedan hävdade han att det fanns bevis för att viruset skapats i ett laboratorium i Wuhan. Vice presidenten gick ut med samma information. 

Till slut blev till och med Vita husets egna epidemiologer var tvungna att säga emot. 

Men skadan är redan skedd. För hundratusentals troll på nätet är det nu bevisat att viruset skapades medvetet i Kina.

Från kinesiskt håll har man gjort på samma sätt. Där spred trollfabrikerna ut att Wuhan inte alls var källan. Istället skulle den amerikanska den amerikanska reservofficeren Maatje Benassi vara skyldig. 

Hon hade rest till Wuhan i mitten av oktober 2019 för att medverka i militära sommar-OS. Enligt ryktet spreds viruset från USA till Kina via henne, och trots att hon testats för viruset och det visat sig att hon aldrig burit på det. 

Kinesiska myndigheter gav eldunderstöd till fejknyheten och under lång tid var Benassi och hennes man utpekade som skyldiga. 

Obegripligt? Ja. Men också effektivt. Miljoner kineser är nu övertygade om att USA låg bakom alltihop.

Till detta ska läggas all den desinformation som spridits om botemedel, vaccin som tagits fram i hemlighet och allt mellan himmel och jord.

Detta har skapat ökad splittring och polarisering i det globala samtalet. Både när det gäller krisens hantering och – vilket långsiktigt är värre – om andra frågor som kräver globalt samarbete. 

Nu ska världen sakta öppna igen.

Vilken värld blir det? Om något år eller så vet vi svaret på den frågan.