SSU:arna gör helt rätt som lyfter epa-frågan

"Frågan är brännhet i Piteå men också många andra kommuner", skriver Kata Nilsson, politisk redaktör för Piteå-Tidningen.

"Epa-frågan är här för att stanna. Därför behövs en konstruktiv debatt", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

"Epa-frågan är här för att stanna. Därför behövs en konstruktiv debatt", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-05-24 06:03
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, i Piteå  har gått ut med en enkät man hoppas kunna vara underlag för en sansad diskussion om var i stan epa-ungdomarna faktiskt ska kunna umgås.

Det är konstruktivt och bra av SSU att ta tag i den här frågan. Den är brännhet i Piteå just nu men också i många andra kommuner, där många vuxna klagar på eporna. Antingen för att en epa skapar en lång kö i trafiken vid ställen det inte går att köra om, eller på att unga samlas på olika centrala platser i stan och för liv av sig.

Samtidigt är det ju också vuxna som legitimerar intresset genom att köpa sitt barn den där epan och betala bensinen, så vuxna är ju utan tvekan del av ”problemet”. Och vem vill egentligen säga nej till sitt barn som verkligen vill ha något, vad den saken än är?

Nä, epa-frågan är här för att stanna. Och då behövs en konstruktiv debatt. Alma Andersson, ordförande för SSU i Piteå, säger till Piteå-Tidningen att det känns bra att SSU nu lyfter frågan eftersom alla i nuläget är arga på epa-ungdomarna oavsett var de träffas.

Både Alma Andersson och Erika Frank från SSU konstaterar att det egentligen inte är så mycket begärt att ungdomar i Piteå ska kunna ha en plats där de får vara. Det kostar inte kommunen någonting, frågan är bara var denna plats ska vara?

Av den anledningen har SSU tagit initiativ till sin enkät, där alla som vill kan komma med förslag. Och flera har redan inkommit. Men för att enkäten ska ha legitimitet gentemot politikerna i kommunen uppmuntrar SSU fler att gå in och skriva förslag.

Enkäten finns på SSU Piteås Instagram-konto. Den har inte gått att dela i lokala Facebook-grupper på grund av plattformens policys gällande politiskt innehåll, vilket är lite synd. 

Denna fråga går verkligen över gränserna för partipolitik, även om det förstås är toppen att just SSU driver den. Alla Piteåbor är engagerade eller åtminstone berörda av epans närvaro i kommunen.

Det är logiskt att folk stör sig på när det låter mycket och sent på kvällen. Likaså är det helt logiskt att tycka att det är jobbigt att hamna bakom en epa där det inte går att köra om. Men det är också helt logiskt att ungdomarna vill köra epa och umgås på det sättet. 

Alla som är vuxna har ju någon gång varit tonåringar och borde ha stor förståelse för det, även om man umgicks på andra sätt förr i tiden.

I grund och botten handlar det om att unga ska känna att samhället inte är emot dem hela tiden, exakt som Andersson och Frank beskriver det. En kommun ska finnas till för alla dess invånare, och där ingår även de unga. Man skulle rentav kunna argumentera för att ungdomen är viktigast, eftersom vi gärna vill att unga ska trivas i Piteå och vilja bo kvar här långt efter att epan slutat vara deras största intresse och de börjar bli skattebetalande medborgare. 

Ens relation till kommunen måste kännas bra redan från start för att lägga grund för en livslång kärlek.