I början på 1960-talet gick Lewi Pethrus, pingströrelsens förgrundsgestalt, i spetsen för bildandet av ett nytt politiskt parti – KDS (Kristen demokratisk samling) som vi numera känner som Kristdemokraterna.
I Expressen 2 februari 2015 beskrev Per Olov Enquist (författare till boken "Lewis resa") om hur partigrundaren resonerade.
"Angående vår politiska inriktning i detta nya parti ska vi göra så här: Vi ska ta den socialdemokratiska ekonomiska politiken i sin helhet, och tillägga kristna värderingar. Så får det bli", sa Lewi Pethrus vid ett konstituerande möte.
Det säger en del om vilka idéer och värderingar som styrde partiet vid grundandet 1964.
Det var oroat för nedmonteringen av kristendomsundervisningen i skolan. Men i den ekonomiska politiken stod det för i princip samma rättvise- och jämlikhetstankar som socialdemokratin och arbetarrörelsen. Lewi Pethrus själv kom från ett vanligt arbetarhem och började sitt yrkesliv som fabriksarbetare.
Hans syn på politiken fortsatte att prägla partiet under lång tid. Under 31 långa år som partiledare (från 1973 till 2004) var Alf Svensson alltid noga med att beskriva KDS/KD som ett parti utanför den traditionella höger-vänster-skalan.
Han framhöll att Kristdemokraterna var ett mittenparti och stod för ett radikalt budskap i både bistånds- och flyktingpolitiken även om familjepolitiken var konservativt präglad.
Efter Ebba Buschs tillträde har KD emellertid blivit något helt annat – ett mycket tydligt högerparti. När hon höll sitt första partiledartal 2015 rådde ingen tvekan om den politiska kursändringen.
"Vi får ibland frågan om vart vi befinner oss på höger-vänsterskalan. Svaret är till höger", sa hon frankt.
Alf Svensson och många partiveteraner reagerade.
"Jag tycker man ska vara lite vara lite försiktig med att använda den typen av epitet som hon gjorde. Vi ska finnas som ett kristdemokratiskt parti, inte som ett höger- eller vänsterparti. Det är det som gör att vi har ett existensberättigande", sa Alf Svensson till Aftonbladet.
Nu – sex år senare – är emellertid KD:s resa från den politiska mitten till högerkanten fullbordad.
Den senaste mätningen från SOM-institutet visar att Kristdemokraternas egna väljare numera placerar sig till höger om Sverigedemokraterna! Partiets ungdomsförbund KDU beskriver sig själva som "en rak höger".
Det är möjligt att högergiren kan locka en del nya väljare. Men den innebär å andra sidan att Kristdemokraterna nu fjärmat sig långt från Lewi Pethrus idéer om vad partiet borde vara. Många gamla KD-anhängare känner följaktligen inte längre igen sitt parti.
Ett sådant exempel är advokaten Peter Ahltin, som representerade KD i riksdagen 2002-2007. Han är allt annat än bekväm med partiets högervridning.
"Kristdemokraterna är inte längre mitt parti", markerade Peter Ahltin tydligt i en debattartikel i Svenska Dagbladet 5 maj 2015.
Att döma av opinionsmätningarna har Ebba Buschs högersväng inte heller blivit någon dundersuccé.
I senaste SVT/Novus får partiet bara 4,1 procent – det vill säga ett resultat bara just ovanför fyraprocentsspärren till riksdagen. Det är nästan åtta procentenheter lägre än det resultat som Alf Svensson uppnådde som partiledare 1998.
Uppenbarligen är det inget jättelyckat drag att gå i armkrok med Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD). Och det är definitivt långt från Lewi Pethrus ursprungstankar med partiprojektet.