Det våras äntligen för svensk bostadspolitik

"Den bostadspolitiska debatten är som en grekisk tragedi", skriver Sonia Ericstam, jurist vid LO-TCO Rättsskydd.

"Den bostadspolitiska debatten är som en grekisk tragedi", skriver NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"Den bostadspolitiska debatten är som en grekisk tragedi", skriver NSD-krönikören Sonia Ericstam.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-05-17 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Låt dem äta bakelser, ska den franska drottningen Marie Antoinette ha sagt när hungersnöd härjade. Det ska ha varit ett välmenande råd till den stora del av befolkningen som var så fattig att den inte hade råd med bröd. 

Som alla bevingade citat med ett par sekel på nacken får det tas med en nypa salt. Översättning och århundraden förvanskar och vem som yppat orden, om ens någon, är osäkert. 

Ett häpnadsväckande citat som däremot nyligen levererades i direktsändning (Aktuellt 5 maj) var ”Man behöver inga rika föräldrar för att köpa en lägenhet, man behöver ett arbete”. 

L-ledaren Nyamko Sabunis uttalande har, med rätta, väckt ilska på grund av hur främmande från verkligheten det är.

Inte hjälper det att ett hyreskontrakt, i alla fall i storstadsregionerna, ofta förutsätter många långa år i bostadskö. Nånting måste göras, som rockbandet bob hund träffsäkert sjöng redan 1996. Frågan är bara vad. 

Den 31maj presenteras regeringens utredning om fri hyressättning i nyproduktion. Utredningen ska enligt direktiven ta fram förslag som leder till en långsiktigt välfungerande hyresmarknad. 

Hyresgästföreningen, som står i den bostadspolitiska stormens öga och som kritiserats för sin tystnad, befarar att förslagen tvärtom kommer att leda till att priserna för nyproducerade hyresrätter skjuter ytterligare i höjden. 

Från flera håll uttrycks även oro för att utredningen om fri hyressättning inom nyproduktion öppnar dörren för fri hyressättning och införande av marknadshyror även för redan byggda hyresrätter. 

Problemen på bostadsmarknaden är tydligast i storstäderna, men engagemanget för hyresrätterna och mot införande av marknadshyra finns nationellt.  Den 18 april i år organiserade nätverket "Rädda Hyresrätterna" protester mot marknadshyra på 155 platser runt om i landet. 

Att engagemanget för socialt hållbart boende vaknat till liv, både bland gräsrötter och hos Hyresgästföreningens ledning, är positivt. Men för att protestropen inte ska eka tomt krävs konkreta och realistiska förslag på hur en hållbar bostadspolitik ska kunna utformas. Ett lästips är LO:s rapport ”Bättre bostadsförsörjning” som nyligen presenterade sex reformförslag för 20-talets bostadsmarknad.

Dagens bostadspolitiska debatt har drag av grekisk tragedi där forskare skyller ansvaret på politiker som bollar det vidare till kommunerna som pekar på byggbolagen. 

I publiken sitter de bostadssökande, med arbete, men utan kontantinsats eller tvåsiffrigt antal år i bostadskön.