I riksdagshuset träffar jag Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, en av tungviktarna i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Han är ordförande i justitieutskottet, ledamot i partistyrelsen och rör sig sedan länge hemtamt i regeringspartiets inre cirklar.
Därför är det inte förvånande att Socialdemokraterna på nytt lanserar honom som etta på partiets valsedel i Norrbotten inför riksdagsvalet 2022. Under sina år i riksdagen har han utvecklats till en stark, respekterad och inflytelserik röst för Norrbotten och övriga skogslän.
När jag ber honom summera Norrbotten(S)bänkens insatser under mandatperioden så kan han också peka på en rad framgångar.
"Den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige har fungerat som en dörröppnare och gjort det möjligt för oss att få fart på flera viktiga infrastruktursatsningar, till exempel på Norrbotniabanan, Malmbanan, E10 och Malmporten", säger han.
Vidare trycker han på betydelsen av uppbyggnaden av de statliga servicekontoren runtom i landet. Under förra mandatperioden etablerades nya kontor i Jokkmokk och Överkalix. I våras blev det klart att även Boden får ett nytt kontor.
"Vi bygger ett statligt skelett som ska täcka hela landet. Det ska finnas statlig närvaro och service i alla kommuner i vårt land", säger Lundh Sammeli.
För närvarande ingår Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Försäkringskassan i servicekontoren. Men Sammeli ser möjlighet att fylla "skelettet" med ännu fler arbetsuppgifter, som Arbetsförmedlingens verksamhet och vissa rättsliga uppgifter.
"Servicekontoren borde till exempel kunna ta hand om passhanteringen. Dessutom borde det vara möjligt att vittna i domstol digitalt från ett servicekontor istället för att människor tvingas göra långa resor till rättssalarna", säger han.
Viktigt för S-gruppen från Norrbotten är också att det blir fortsatta statliga investeringar på bredbandsutbyggnaden, för att förbättra mobiltelefonitäckningen och för att möjliggöra fler laddstolpar i det vidsträckta och glesbebyggda länet.
"Marknaden fixar inte allt. Vissa saker måste staten ta ansvar för", konstaterar Lundh Sammeli.
Denna ideologiska slutsats är sannolikt även en viktig förklaring till socialdemokratins historiska styrka i Norrbotten.
Norrbottningarna har aldrig låtit sig förföras av de blint marknadsvurmande krafterna – de som ser lägre skatter och privatiseringar som svaret på i princip vartenda samhällsproblem. När man, som Moderaterna, bara har en hammare så ser ju alla problem ut som en spik.
Länets befolkning vet dock av erfarenhet att vissa saker sköts bäst i samhällelig regi för att de ska bli tillgängliga för alla, vilket för övrigt även gäller i det moderna samhället.
Tag bara Moderaternas avreglering av bilprovningen som jag skrev om i NSD 5 maj. Den gav inte bättre service för bilisterna i Överkalix och andra små glesbygdskommuner. Tvärtom.
Under pandemin borde dessutom fler ha kommit till insikt om vikten och värdet av de klassiska S-idéerna om ett starkare samhälle.
Privatiseringar, avregleringar, marknadsanpassning och sänkta skatter löser inte problemen i äldreomsorgen och krisberedskapen som synliggjorts under det senaste året.
Kort sagt: Lundh Sammeli och övriga S-riksdagskandidater borde ha förutsättningar att stå ideologiskt starka i valfajten med högern 2022.
Blandekonomi av klassisk socialdemokratisk modell framstår som ett smart och vinnande koncept även för framtiden.
Det räcker inte med privat företagsamhet och driftiga entreprenörer för att skapa ett bra samhälle. Det behövs även en stark offentlig sektor och robusta samhällsinstitutioner.