Det hänger på republikanerna

Jesper Bengtsson är författare och ordförande för svenska PEN. Idag skriver han om processen efter USA-valet 3 november.

Vilken väg väljer USA? Donald Trumps eller Joe Bidens? Det kommer sannolikt att avgöras i processen efter presidentvalet 3 november och av hur det republikanska partiet hanterar valresultatet.

Vilken väg väljer USA? Donald Trumps eller Joe Bidens? Det kommer sannolikt att avgöras i processen efter presidentvalet 3 november och av hur det republikanska partiet hanterar valresultatet.

Foto: Patrick Semansky

Ledarkrönika2020-10-10 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt tyder på att Joe Biden vinner presidentvalet i USA om knappt en månad. 

Jag vet, det sade de flesta även förra gången, och jag var en av dem. Den gången hade jag fel. Kanske är det samma sak den här gången. Kanske har alla underskattat stödet för Trump. Kanske vinner han återigen några avgörande så kallade Swing-stater, som en presidentkandidat måste vinna för att ta plats i Vita huset.

Men nej, jag tror inte det.

För fyra år sedan ledde Hillary Clinton med 3-4 procent och ingen hade riktigt koll på delstater som Wisconsin, som alltid tillhört demokraterna.

Den här gången leder Biden/Harris med över 10 procent och även i de avgörande delstaterna har de ett visst överläge. 

USA:s väljare tycks ha tröttnat på fyra år av kaos, skådespel och arga tweets, som triggat igång en ännu argare (och potentiellt farligare) svans av hatare på nätet.

Det avgörande blir i så fall vad som händer efter valet. Trump har gång på gång sagt att det kommande valet är riggat. Att de många poströsterna komma användas för att ”stjäla” hans valseger. 

Som alla populister är han nämligen övertygad om att han har folket med sig, vad fakta än säger om saken.

Även mer sansade republikaner har antytt att partiet kommer att överklaga valutgången om Trump inte vinner. I så fall kommer det inte gå att utropa en segrare den 3 november. Först ska domstolar i delstaterna granska resultatet, sedan Högsta domstolen, där Trump sett till att det sitter en bred majoritet av konservativa domare. 

Men domare än ändå domare. De som sitter där har mångårig erfarenhet av rättsskipning och det måste rimligen finnas en gräns för hur mycket skitprat rättsväsendet står ut med, även om det kommer från en partikamrat. 

Vid en mycket stor valförlust finns det också en chans att det republikanska ledarskapet vid sidan av Trump inser att det är lönlöst att överklaga hela vägen till Högsta domstolen. Att det blir löjligt. Mycket hänger på hur de agerar.

Då återstår egentligen bara hotet från militanta grupper. I valdebatten förra veckan uppmanade Trump landets rasistiska Vit makt-grupper att hålla tillbaka nu, men stå redo att agera om det behövs.

Det är ärligt talat ett fullständigt häpnadsväckande uttalande av ledaren för det som kallas världens största demokrati. Uppmanar han dem att ta till våld om Trump förlorar valet? 

Nej, så tydlig var presidenten inte. Men själva oron han skapar kan leda till kaos.

Och som alltid med sånt som händer i USA är risken att oron sprids. Även till Sverige.