När jag träffar kommunalrådet Tommy Nilsson (S) på kommunledningskontoret i Kalix plockar han fram en valaffisch från 2018.
"Kalix är på rätt väg", löd budskapet, vilket funkar som valparoll även 2022.
"Kommunen har stora arbetskraftsbehov. Vi har ett differentierat näringsliv, en bred arbetsmarknad och ett strategiskt läge vid kusten med närhet till både Luleå och Finland", berättar Nilsson.
För mig, som var ung i Kalix i början på 1980-talet, är scenförändringen remarkabel. Då var arbetslösheten det stora och överskuggande problemet. Nu ligger arbetslöshetssiffrorna långt under riksgenomsnittet.
Det går bra för den S-ledda kommunen. Företagandet växer och gror. Under 2021 startades 100 nya företag i kommunen.
Det investeras på ett sätt som saknar motstycke i modern tid. Under fjolåret invigdes ett nytt resecentrum, vilket öppnar nya möjligheter för de kalixbor som pendlar till jobb i andra kommuner. 13 december öppnades den nya E4-bron för trafik.
Det byggs nya bostäder – till exempel tillkom nyligen 30 nya lägenheter i bostadsområdet Tor 8 och byggkranarna syns nu även i kvarteret Mården där Kalixbo bygger nya hyreshus.
"Vi har gjort en bostadsmarknadsstrategi som bygger på intervjuer med 500 kalixbor. Den visar att det finns behov att bygga omkring 30-40 nya bostäder varje år. Det handlar mest om villor men också hyresrätter", säger Nilsson.
Ett annat positivt besked är att kommunen tecknat sitt första markanvisningsavtal med en intressent som vill utveckla ett nytt handelsområde i Kalix.
"Många ser den gröna nyindustrialiseringen och allt som nu sker i norra Sverige. Intresset för investeringar och etableringar ökar även i Kalix", säger Nilsson.
Nilsson understryker emellertid att det inte räcker med jobb för att Kalix ska växa.
"Det behövs också skolor, förskolor, fritidsliv, kultur, kollektivtrafik och mycket annat för att människor ska stanna kvar eller flytta hit", säger han.
Därför är han är glad över att Kalix hamnar högt upp i Lärarförbundets ranking över landets bästa skolkommuner och varje år prisas som en av landets bästa friluftskommuner. Det gör Kalix till en attraktivare kommun för fler.
Flera gånger i vårt samtal återvänder Nilsson dessutom till vikten av att Kalix är en jämställd kommun.
"Jag brukar säga att de kommuner som attraherar tjejerna även är de kommuner som kommer att utvecklas", framhåller han.
Ett konkret uttryck för ambitionen är investeringen i ett nytt ridhus. Ridsporten är ju av tradition en tjejdominerad verksamhet.
Vidare görs sker numera en jämställdhetsanalys av alla beslut och prioriteringar i den kommunala budgeten.
Det kommunala styret i Kalix består sedan 2010 av tre partier (S, V och MP). Tillsammans har de tre partierna 22 av de sammanlagt 41 mandaten i kommunfullmäktige.
Nilsson konstaterar att samarbetet fungerar väl och att den rödgröna koalitionen har klarat av att hålla ihop i tre mandatperioder.
Tillsammans har de tre partierna formulerat visionen att Kalix ska vara "den lugna, trygga Sverigedrömmen för alla – en attraktiv, jämställd och hållbar kommun”, vilket är ledstjärnan för alla kommunala beslut och allt samhällsbyggande.
Själv har Tommy Nilsson bestämt sig för att lämna kommunalrådsstolen inför höstens val. Han vill få mer tid för familj och fritid, vilket är ett högst mänskligt och begripligt ställningstagande. Att vara kommunalråd är ett dygnet-runt-jobb som tar på krafterna.
Hans och övrigas slit har dock gett resultat. Nilsson lämnar ett dukat bord till sin efterträdare. Det känns verkligen som att Kalix är på rätt väg och att de lokala S-företrädarna har ett fint utgångsläge inför kommunvalet 11 september.
Med byggkranarna och investeringarna har framtidstron återvänt till människorna och bygden.