"Sverigebilden internationellt gör det svårt att attrahera den kompetenta arbetskraft vi behöver", sa Carl Eckerdal, chefsekonom på IKEM (en arbetsgivarorganisation som företräder 1 400 företag), under ett seminarium i förra veckan.
Han beskrev Sverige som ett land med massor av utanförskapsområden där folk känner sig otrygga, vilket påstås göra det svårt för näringslivet att rekrytera från andra länder.
Chefsekonomen får ursäkta. Men det kändes som ett polemiskt inlägg i en valdebatt – inte som ett sakligt underbyggt påstående.
Det är sant att det finns utanförskap och gängkriminalitet i Sverige. Brås rapport om skjutningarna, som kom i veckan, är ingen kul läsning.
Det handlar om verkliga samhällsproblem – i synnerhet för de människor som bor i de utsatta områdena. Men det finns samtidigt skäl att reagera mot överdrifterna och skräckskildringarna. Sverige har faktiskt inte kollapsat.
De flesta svenskar lever trygga och bra liv. Det är fortfarande en vinstlott att födas i Sverige – en demokratisk välfärdsstat med ett konkurrenskraftigt näringsliv.
Som påpekades i en ledare 15 maj görs nu också stora insatser (både polisiärt och genom sociala förebyggande åtgärder) för att pressa tillbaka gängen.
Vissa resultat går redan att skönja, icke minst i Södertälje och Malmö. Till exempel är det omkring tusen personer fler som är frihetsberövade jämfört med för två år sedan och skjutningarna har minskat under årets första månader.
Gängkriminaliteten har inte heller förstört omvärldens bild av Sverige, som chefsekonomen ville ge sken av. I Nation Brands Index, ett analysverktyg för att mäta och ranka världens länder, är Sverigebilden stadig.
Sverige ligger på en god niondeplats. En position landet har haft sedan 2018. Precis som tidigare år anses svenskarna vara hårt arbetande och ärliga, och Sveriges klimatarbete rankas högt.
Landet Sverige associeras med begrepp som modernt, framåttänkande, utvecklande och ambitiöst – inte grov brottslighet. De varor och tjänster som de tillfrågade förknippar med Sverige är högteknologiska produkter, bilar och livsmedel – inte narkotikahantering.
Kort sagt: Sveriges varumärke är alltjämt mycket starkt.
Även i andra internationella rankingar når Sverige goda resultat. CEO World Magazine anser att Sverige är världens bästa land för kvinnor. Enligt den amerikanska tidskriften US News and World Report är Sverige dessutom världens bästa land att ha barn i, vilket är ett gott betyg för föräldraförsäkringen, förskolan och andra delar av familjepolitiken.
Uppenbarligen har detta land också ett gott klimat för innovationer och "oppfinnarjockar". Sverige är världens näst mest innovativa land sett till antalet patentansökningar per invånare, enligt European Patent Office, vilket borde glädja en branschorganisation som IKEM.
Nu kan vi också se hur denna innovationsförmåga omvandlas till konkreta industrisatsningar och nya jobb i Norrbotten och Västerbotten.
Det betyder så klart inte att det är enkelt att locka indiska eller sydkoreanska ingenjörer till Sverige.
Av lätt begripliga skäl framstår det inte som det omedelbara karriärvalet för den som nyss blivit färdigutbildad i New Delhi eller Seoul. Det finns många andra metropoler i världen som lockar. Men de som vill flytta till norra Sverige för att delta i uppbyggnaden av H2 Green Steel, Hybrit, Northvolt och alla andra industriella framtidsprojekt kan under alla omständigheter vara säkra på att de kommer till samhällen med en i alla avseenden schysst livsmiljö.
De behöver inte oroa sig för att det springer omkring en massa livstilskriminella och skjuter på gator och torg i Luleå, Skellefteå, Gällivare, Kiruna eller Boden.
"Jag kommer i alla sammanhang att med kraft brännmärka dem som talar illa om Sverige", sa Göran Persson (S) en gång i tiden.
Brännmärkning är att gå för långt. Men det finns skäl att reagera och invända skarpt när det finns krafter som svartmålar och beskriver Sverige som ett land i sönderfall där gängen breder ut sig. Det stämmer nämligen illa med verkligheten.