”Det fanns aldrig någon nedstängning. Det var bara en medelklass som gömde sig medan arbetarklassen hämtade saker åt dem.”
Ungefär så, fast på engelska, lyder ett inlägg på Twitter som delades flitigt tidigare under hösten. Personen bakom inlägget, britten JJ Charlesworth, uppmärksammade på ett raljerande sätt hur pandemin drabbar oss olika hårt.
I Sverige har det som bekant inte varit någon nedstängning. Att risken att bli sjuk påverkas av vad vi jobbar med är däremot ett ämne som dryftats på ledarsidor som denna under året som gått.
Nu när julhandeln står för dörren aktualiseras frågan på nytt.
Så här års, när vi precis tänt det första adventsljuset, brukar många av oss fyllas av längtan efter det som väntar innan årets slut.
I år blir det en decembermånad med mindre att se fram emot. Luciatågen kommer antagligen inte att sprida ljus utan istället lysa med sin frånvaro. En vinter med fortsatt pandemi innebär nämligen nya risker och det beror inte bara på att den kallare temperaturen gynnar smittspridningen.
Glöggmingel, julbord och inte minst julklappsinköp i sista minuten innebär risk för den trängsel vi uppmanas att undvika.
Kanske leder avsaknad av mänsklig kontakt till ett större sug än vanligt att trösta oss själva med konsumtion.
Att handeln traditionellt sett slår i taket i juletid är ingenting nytt. Enligt siffror från Handelns Utredningsinstitut var senaste året som julhandeln inte ökade år 2012 och då var minskningen 0,6 procent.
Den här julen kommer antagligen butiksgolven vara tommare än vanligt och en stor del av inköpen göras på nätet.
Enligt Postnords prognos beräknas nätjulhandeln i år omsätta rekordhöga 10,6 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med 26 procent jämfört med i fjol.
Om handeln flyttar till nätet minskar trängseln i butiker. Risken finns dock att smittans skottlinje då flyttas till landets uthämtningsdiskar.
Därför måste vi julhandlare ta vårt ansvar, för vår egen skull men kanske mest för dem som jobbar där paketen hamnar.
Ett exempel är att använda en app som innebär att butikspersonalen slipper ta i vältummade legitimationer dagarna i ända.
Att de som kan följa rekommendationerna också gör det är i allas intresse. Därför är det dumt att raljera över att de som kan stannar hemma.
Den klandervärda dubbelmoralen infinner sig först när den som kan undvika att utsätta sig för risken att bli sjuk, i onödan utsätter andra.
Det finns en särskild plats i helvetet för de som inte håller avstånd i julhandelns uthämtningsköer.