Det behövs en hel palett av åtgärder
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
De vägval som görs nu är av stor vikt. Besluten kan både förstärka och försvaga Sveriges framtida konkurrenskraft. Lärdomarna från 90-talskrisen är att utbildningssatsningarna som då gjordes blev framgångsrika. Arbetslösa fick chansen att förkovra sig istället för att gå öppet arbetslösa eller delta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder av bristande kvalitet.
Problemet var att expansionen framförallt skedde av billiga utbildningar. Sammantaget blev det för mycket allmänna teoretiska kurser och för lite yrkesinriktade utbildningar, på både gymnasial och högskolenivå.
Utbildning är ett bra alternativ till arbetslöshet, men vi kan lära oss en del av det som gjordes på 90-talet. Idag är dessutom utbildningsnivån högre än under 90-talskrisen. De som är födda på 70- och 80-talet har i stor utsträckning avslutat en gymnasieutbildning och många har också påbörjat eller avslutat högskolestudier.
Det kommer att behövas en hel palett av olika utbildningsåtgärder, för att de kommande åren inte ska bli förlorade år för dem som blir av med jobbet.
De som har oavslutade gymnasiestudier måste få chansen att skaffa sig en sådan. Yrkesutbildningarna måste expanderas. Vi vet inte exakt vilka kvalifikationer som kommer att krävas på arbetsmarknaden efter krisen. Men det är klart att i många kvalificerade arbetaryrken kommer det att ske stora pensionsavgångar.
Problemet är att det krävs omfattande praktik eller en lärlingsperiod i dessa utbildningar. Det kommer att vara svårt att hitta sådana platser under de kommande krisåren.
Det är angeläget att branschen kan hitta fungerande former för att ändå klara detta om yrkesutbildningarna ska kunna expandera.
Många med högskoleutbildningar som blir arbetslösa kommer att vända sig till universitet och högskolor för att försöka stärka sin position på arbetsmarknaden. Söktrycket mot framförallt kortare högskoleutbildningar kommer att öka. Det är viktigt att högskolorna svarar upp mot detta. De måste bli bättre att erbjuda kurser som är relevanta på arbetsmarknaden och inte bara meriterar i forskningen.
Även denna lågkonjunktur kommer att sätta press på förändringar av utbildningssystemet. Frågan är om regeringen snabbt klarar att hantera detta.