Att kvinnors rättigheter ständigt måste försvaras har den senaste tidens nyhetsrapportering från Afghanistan påmint om med all fruktansvärd tydlighet.
”Jag har aldrig någonsin känt så stor hjälplöshet, hopplöshet, besvikelse och förtvivlan i hela mitt liv”, sa en ung kvinnlig student i Kabul, medan tårarna rann bakom munskyddet (Rapport 16/8).
Hon befarade att tjugo års framsteg för kvinnors villkor kommer att utraderas när talibanerna övertagit makten i landet.
Nu, mer än någonsin, är det lätt att fyllas av tacksamhet gentemot alla dem som kämpat och som fortsätter att kämpa för kvinnors rättigheter i Sverige och i resten av världen. Men kvinnors utsatthet måste ständigt motverkas för att Sverige ska fortsätta vara ett land där kvinnor är trygga och fria att leva sina liv som de önskar.
Ett exempel är åtgärder som stärker brottsoffers situation. Ämnet har aktualiserats och väckt känslor under de senaste veckorna.
Sveriges Radio rapporterar om att kvinnor drabbas när personer som dömts till fängelsestraff håller sig undan (Studio Ett 17/8). Av de runt 700 personer som undviker att avtjäna sitt fängelsestraff är minst ett tiotal dömda för att ha misshandlat eller hotat en kvinna de har eller har haft en nära relation med.
För de kvinnor som utsatts för brott, inte minst av någon de stått nära, kan vetskapen om att gärningsmannen är på fri fot innebära en stor oro.
Justitieminister Morgan Johansson vill se lagändringar för att mer effektivt motverka att personer som dömts till fängelse smiter ifrån det. Ett förslag är att ta bort preskriptionstiden för fängelsestraff så att de som smiter inte kan vänta ut att kusten ska klarna.
En annan nyhet som upprört är att en man som dömts för grova sexualbrott fått 840 000 kr i skadestånd av staten efter att Högsta domstolen gjort en ny bedömning av hans ålder.
Eftersom domstolen vid en ny prövning ansåg att det inte var utrett att mannen var över 18 när brotten begicks, hade han varit frihetsberövad för länge och för detta hade han rätt till skadestånd.
Fallet är ovanligt men det höga beloppet har jämförts med de 100 000 kr som en vuxen person som utsatts för våldtäkt enligt praxis får.
Även på det här området är lagändringar på gång. Kraftiga höjningar av skadeståndsnivåerna föreslås och Kronofogden ska lättare kunna komma åt dömda brottslingars pengar för att se till att offren faktiskt får ut sina skadestånd.
Det är positivt att saker görs för att stärka brottsoffers situation och tryggt att opinionen och lagstiftaren tänker lika.