Det är inte okej att kalla någon för slampa

Ord kan verka oskyldiga, men ord är makt. Vissa ord tillåter i förlängningen mer kränkande beteende.

"Ord kan verka oskyldiga, men ord är makt. Vissa ord tillåter i förlängningen mer kränkande beteende", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i NSD.

"Ord kan verka oskyldiga, men ord är makt. Vissa ord tillåter i förlängningen mer kränkande beteende", skriver Kata Nilsson på sidan 2 i NSD.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-01-04 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Hur många här har blivit kallad slampa?” frågar Tina Fey i den klassiska tonårsfilmen Mean Girls. Alla tjejer i gympasalen räcker upp handen. ”Om ni kallar varandra det ordet gör ni det också okej för killar att kalla er det”, svarar Fey på handuppräckningen.

Ordet slampa eller att säga att någon beter sig slampigt brukar oftast betyda att någon klär sig utmanande eller har haft många sexuella partners. Ordet är specifikt riktat mot tjejer och kvinnor, och med en negativ betydelse. Vem vet, det kanske finns någon annan alternativ definition av ordet, men i populärkulturellt lingo är det vad ordet betyder, och det vet alla.

Slampa är ett fult ord. Jag skulle aldrig använda det, om inte möjligen ironiskt och om mig själv eller mina allra närmsta vänner som fattar att det är ironiskt. Jag skulle absolut inte kalla någon annan det, och jag skulle bli förfärad om jag hörde någon använda det uttrycket mot någon bland folk.

Det är ingen skillnad på att kalla någon slampa eller att säga att någon ”beter sig slampigt", för ordet är fortfarande för fult för att ta i sin mun, och det vet förhoppningsvis alla. Oavsett vad ens intention är eller vad man själv kanske tycker att ordet betyder. Det är fult och olämpligt att säga till någon.

Vi gillar att ta till skällsord när vi är upprörda. Men vissa är kodade, (kopplade till kön, sexuell läggning, eller hudfärg) och de är särskilt olämpliga av den anledningen. Slampa är något folk kallar tjejer specifikt, och precis som Tina Fey säger i filmen jag och mina vänner religiöst tittade på under våra tonår, så är slampa ett ord som ingen tjej ska behöva bli kallad. Varken av en annan tjej eller av killar.

Mean Girls (som på svenska ju betyder ”elaka tjejer”) är en film som parodierar den negativa kultur som skapas när det viktigaste i ”tjej-världen” handlar om hur man klär sig eller vilka man dejtar. Poängen är just att ord som slampa aldrig är okej, för att det berättigar ännu grövre ord och handlingar mot tjejer.

När ordet ”slutshamea” (som i någon slags tafatt översättning betyder att man skambelägger någon för ”slampigt" beteende) dök upp var jag väldigt glad, för det fanns äntligen ett negativt laddat ord för vad någon gör när de påpekar att ens urringning är för djup eller att man legat med för många killar. ”Nu slutshamear du mig, och det är inte okej” kan tjejer säga när någon lägger sig i hur de ser ut eller beter sig.

Ord är makt. De ord vi väljer att använda är makt. Man kanske tycker det är oskuldsfullt att använda ord som slampa men innebörden av ordet är indirekt att säga att någon inte bara är dålig, utan just dålig som kvinna.

Helst ska man förstås inte kalla någon något skällsord överhuvudtaget, men man ska särskilt låta bli de ord som är kopplade till antingen kön, hudfärg eller andra diskrimineringsgrunder. För ”oskyldiga” ord befäster rådande ordning, och tillåter i förlängningen ännu mer kränkande beteende. Det är något alla ska lyda efter, och särskilt vuxna i maktposition.