"Du vet att du är en impopulär ledare när Sverige skickar 5 000 pansarskott till din fiende.”
Ungefär så kan ett twitterinlägg från den amerikanske journalisten Richard Engel översättas. I skrivande stund har inlägget delats nästan 20 000 gånger.
Engel syftar alltså på det historiska svenska beslutet den 27 februari att skicka vapen till Ukraina.
Sverige är en av världens största vapenexportörer, närmare bestämt nummer 15 i storleksordningen. Senaste gången Sverige skickade militärt materiel till en konfliktzon var dock när Sovjetunionen angrep Finland 1939. Utöver pansarskott ska nu skyddsvästar, hjälmar och fältransoner skickas österut.
I kommentarerna till det tusenfalt delade inlägget föreslås att även 5 000 surströmmingsburkar ska packas med - som kemiska landminor.
Sveriges militära neutralitetspolitik är så vida känd att det går att göra komiska poänger på en avvikelse från den.
I en exceptionell situation behöver man fatta exceptionella beslut, konstaterade statsminister Magdalena Andersson.
Riksdagsbeslutet kring att skicka vapen till Ukraina var nästintill enhälligt.
Bara Vänsterpartiet reserverade sig mot pansarskotten och knapptryckningarna i riksdagen verkar spegla vad väljarna tycker. I en opinionsundersökning ansåg 65 procent av de tillfrågade att Sverige gör rätt som stödjer Ukraina med vapen (DN/Ipsos 4/3).
Nu när kriget rasar i Ukraina stormar opinionen på hemmaplan. Stödet för ett svenskt Nato-medlemskap har aldrig tidigare varit så starkt. På bara en vecka gick stödet upp från 39 procent till 49 procent. Sifos opinionschef Toivo Sjörén har aldrig sett något liknande (SvD 7/3).
För varje dag som kriget pågått har stödet för ett svenskt medlemskap ökat och även inom partierna gungar det i frågan. SD, som tidigare varit starkt emot ett medlemskap har uttalat att man kan komma att luckra upp inställningen.
Även inom S, ett parti som haft linjen att ett Nato-medlemskap är en otänkbarhet, hörs röster som inte utesluter ett sådant medlemskap.
Att människor, även i vårt land, blir rädda för sin säkerhet när Ryssland startar krig är inte konstigt. När nyheterna fylls av bilder på blodiga människor som flyr med resväskor och barn i händerna är det oerhört svårt att behålla något slags lugn. Samtidigt är det kanske viktigare än någonsin.
När Magdalena Andersson, efter att ha pratat med de övriga partiledarna, nyligen meddelade att en ansökan om Nato-medlemskap inte är aktuell var det ett tecken på det lugnet.