Det är i motvind som draken lyfter
Foto:
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Men våren 2006 bestämde sig hon och maken Tommy för att dra upp bopålarna i norr och flytta till Nacka med ett bekvämare pendlingsavstånd till Stockholm city.
Hon ångrar inte flytten. Familjen har inga planer på att flytta tillbaka till Luleå.
"Vi trivs och har etablerat oss i Nacka. Däremot kan jag tänka mig en stuga i Norrbotten någon gång i framtiden när vi får mer tid", säger Eva Nordmark när jag träffar henne på SKTF-kontoret på Kungsgatan i Stockholm.
Det är tufft att vara facklig företrädare just nu. SKTF har, i likhet med många andra fackförbund, tappat medlemmar. Neddragningarna i a-kassan har slagit hårt mot det fackliga medlemskapet.
Men Eva Nordmark räds inte utmaningen. Hon tar hjälp av ett ordspråk som hon hade stående på skrivbordet redan när hon jobbade på försäkringskassan i Luleå i början på 1990-talet.
"Du skall icke vara rädd för motstånd. Ty det är i motvind, icke i medvind, som draken lyfter", citerar hon.
Hon är övertygad om att det går att vinna fler medlemmar till SKTF och andra fackförbund. Men det går inte av sig själv.
Facket måste bli modigare, kaxigare och tydligare, om det ska lyfta.
"I SKTF måste vi till exempel bli bättre på vinna unga akademiker för de fackliga idéerna", säger hon bland annat.
Hon understryker att det inte handlar om kosmetika, utan om att facket måste förändra sitt arbete i grunden och verkligen engagera sig i de frågor som berör de yngre på arbetsmarknaden.
"Ett exempel är det senaste avtalet i Svenska Kyrkan. Tidigare hade de som är över 40 år längre semester än de yngre. Men i det senaste avtalet har SKTF och Svenska Kyrkan kommit överens om att förlänga semestern även för yngre arbetstagare", berättar hon.
Det råder dessutom ingen brist på fackliga stridsfrågor för Eva Nordmark och SKTF. En fråga som engagerar SKTF är sparplanerna i kommuner och landsting.
SKTF: s enkäter visar att sex av tio kommuner planerar besparingar under 2009. Många av förbundets medlemmar riskerar att drabbbas.
"Det är enkelt att säga att man ska skära i administrationen. Men 1990-talets neddragningar av administrationen inom polis, skola och sjukvård visar att det inte är någon lyckad politik. Människor som egentligen borde jobba med patienter, brottslighet eller elever tvingas göra mer pappersarbete och administrativa sysslor när man drar ned på assistenter och annan administrativ personal", konstaterar Eva Nordmark.
Hon argumenterar även för att det måste finnas omställningsavtal för de människor som berörs av förändringarna i kommuner och landsting.
"Sådana avtal finns både i den statliga verksamheten och i den privata sektorn, men inte i kommuner och landsting. Cirka en miljon anställda inom kommuner och landsting saknar sådant stöd. 80 procent av dem är kvinnor", konstaterar Eva Nordmark.
Det är rent ut sagt häpnadsväckande. Den offentliga sektorn borde vara ett föredöme när det gäller personalpolitik. Det borde vara en självklarhet att även kommun- och landstingsanställda får hjälp och stöd i samband med neddragningar och stora omstruktureringar.
SKTF:s krav på ett omställningsavtal är inte för mycket begärt .