Grön omställning kräver också ett socialt ansvar

"Det misstänks arbetslivskriminalitet hos Northvolts underleverantörer", skriver NSD-krönikören och juristen Sonia Ericstam.

Northvolts företrädare har bemött kritiken i en debattartikel i Norran och pekat på att det finns strukturella problem inom byggbranschen.

Northvolts företrädare har bemött kritiken i en debattartikel i Norran och pekat på att det finns strukturella problem inom byggbranschen.

Foto: Axel Hilleskog/TT

Ledarkrönika2021-12-12 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Enligt en ny undersökning har de trettio svenska företag som står för störst klimatpåverkan en högre utsläppsnota än 100 miljoner EU-medborgare tillsammans. 

Lina Håkansdotter, hållbarhetschef på Svenskt Näringsliv, anser att siffrorna visar på vikten och behovet av omställningen från en fossildriven värld till en fossilfri värld (SR 8/12). 

Redan 2015 startade den dåvarande regeringen initiativet ”Fossilfritt Sverige” med målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Nu talas det om en grön industrirevolution i norra Sverige. 

Flera stora projekt för klimatmedveten basindustri förväntas inte bara leda till grön omställning utan även till efterlängtade arbetstillfällen och inflyttning

Ett av projekten som fått särskilt stor uppmärksamhet är företaget Northvolts klimatsmarta bilbatterifabrik i Skellefteå, som när den invigs kommer att bli Europas största. Men uppmärksamheten har inte bara varit positiv. 

Den 25 november utförde Arbetsmiljöverket, Polisen, Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten en planerad kontroll på arbetsplatsen där batterifabriken byggs. 

Överfulla och smutsiga bajamajor som bedömdes utgöra smittorisk, arbetstagare som inte har rätt att vistas och arbeta i landet, fallrisk, hål i staketet där obehöriga personer kan ta sig in på arbetsplatsen och misstänkta brott mot arbetstidslagar var några av prickarna i protokollet. Arbetslivskriminalitet hos Northvolts underleverantörer misstänks.

Northvolts företrädare har i en debattartikel (Norran 2/12) bemött kritiken och pekat på strukturella problem inom byggbranschen. Särskilt lyfts svårigheterna att kontrollera kedjor av underleverantörer fram. 

Att företaget tar myndigheternas nedslående fynd på allvar är tydligt. Nu ska de kontrollerande myndigheterna bjudas in tidigare, fackförbundens bedömning inkluderas tidigt i upphandlingsprocessen och antalet led av underleverantörer begränsas. 

Företaget har höga ambitioner för att det ska bli mer ordning och reda vid bilbatterifabriksbygget. Det finns anledning både att tro och hoppas att det inte bara är en läpparnas bekännelse från ett företag med hög etisk svansföring. 

Kanske kan Northvolts inlägg i debatten, som innebär en utsträckt hand både till kontrollerande myndigheter och fackförbund, inspirera andra företag inom branschen. 

De fina rubrikerna om den gröna industrirevolutionen får inte solkas av berättelser om exploatering av arbetstagare. Miljötänk i all ära, men det får inte ske på bekostnad av arbetsmiljön.