En ohälsosam trend inom svensk sjukvård

"De digitala vårdgivarna dränerar regionernas kassor ", konstaterar juristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"De digitala vårdgivarna får kritik för att de dränerar regionernas kassor", konstaterar juristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

"De digitala vårdgivarna får kritik för att de dränerar regionernas kassor", konstaterar juristen och NSD-krönikören Sonia Ericstam.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2021-09-19 07:22
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den svenska vården uppvisar sjukdomstecken. Ett symtom är det överflöd av digitala applösningar som de senaste åren ploppat upp med erbjudandet om läkarvård ett par klick bort. 

Kry är en av dessa digitala vårdtjänster. Bolaget startades 2014 av en dataspelsutvecklare och är idag värderat till 17 miljarder.

Det är framför allt unga, och förhållandevis friska, personer i storstadsregionerna som använder sig av nätläkartjänsterna. Norrbottningar använder sig av apparna i minst utsträckning, enligt rättssociologen Peter Bergwall som precis disputerat om nätläkartjänster. 

Problemet med vårdapparna är att den grundläggande behovsprincipen som ska vägleda svensk läkarvård, att den med störst behov ska få vård först, är svår att förena med principerna om valfrihet inom vården som infördes när Fredrik Reinfeldt (M) var statsminister. 

Enligt Peter Bergwall är frågan om hur valfriheten ska kombineras med behovsprövning och kostnadseffektivitet inte löst 

För den som använder en nätläkarapp kostar besöket ett par hundralappar, men de digitala vårdgivarna får kritik för att de dränerar regionernas kassor. 

Genom den så kallade utomlänsersättningen får nätläkarna ersättning för varje digitalt besök – av den region där patienten hör hemma. 

I våras beräknade Västra Götalandsregionen att kostnaden för den digitala utomlänsvården i år kommer att uppgå till cirka 150 miljoner kronor (DI 13/2). Västra Götalandsregionen har bestämt sig för att undersöka de lagliga möjligheterna att sluta betala ersättningen och andra regioner har inspirerats av initiativet.

Nu larmar kritiker även om att patientsäkerheten kan vara i fara för de som använder sig av nätläkartjänster. Ordföranden i Region Stockholms läkemedelskommittés expertgrupp för psykisk hälsa är bekymrad över att läkemedel mot depression, ångest och adhd skrivs ut till yngre åldersgrupper utan att läkaren träffar patienten (DN 13/9). 

De senaste åren har den digitala förskrivningen av denna typ av läkemedel ökat explosionsartat. Det som främst oroar kritikerna är att det inte är säkert att patienten som får läkemedlet utskrivet får behandling, återbesök eller uppföljning av samma läkare som skrev ut medicinen. 

Att göra vård mer lättillgänglig är i grunden en bra idé och att blunda för de digitala möjligheterna på området vore dumt. Men att ännu fler dataspelsutvecklare blir mångmiljardärer på regionernas nota genom att vårda de friskaste, och att patientsäkerheten i vissa fall kan ifrågasättas, är inte hälsosamt.